Nemoci z nachlazení jsou pro podzimní období typické, jednou za čas potkají snad každého, ať už je to důsledkem špatného oblékání, nebo nezodpovědného kolegy, který vás zkrátka nakazí. A chřipku, která se dostavuje ve vlnách a proti níž vás ani teplé oblékání neochrání, jste už možná také zažili. Jak se chováte vy, když onemocníte? Neděláte něco špatně?

Rýmičky a chřipečky

Velkou chybou nemocných bývá zejména skutečnost, že nemoc neumějí správně identifikovat. Termíny jako „rýmička“ nebo „chřipečka“ používáme často bez znalosti, jak tyto nemoci skutečně vypadají. Například více než polovina Čechů se domnívá, že se chřipka hlásí rýmou. Ta je přitom jen jedním z příznaků, a to nikoli tím nejdůležitějším.

Co jste to chytli?

Jak se tedy rýma a chřipka poznají? Rýma jako důsledek nachlazení (existuje také rýma alergická, která má však jinou příčinu) postihuje sliznice horních a dolních cest dýchacích. Může ji provázet celková únava, teplota, bolest hlavy, typické je, že se člověku špatně dýchá. Tyto stavy se mohou projevit i v případě onemocnění chřipkou, ale nikoli bezpodmínečně. Pro rozpoznání chřipky je důležité, že se projevuje celkovou reakcí organismu: malátností, únavou, bolestmi hlavy a vysokými horečkami, až ke 40 stupňům, často také bolestí kloubů a svalů. Jde přitom o onemocnění virové – nakažlivé. Šíření chřipky má obvykle explozivní charakter, zejména při nástupu epidemie. K přenosu dochází především kapénkovou infekcí. Snadno ji tak „chytnete“ v tramvaji nebo v divadle. 

Léčená týden

…Pokud také tvrdíte, že „neléčená rýma trvá týden a léčená sedm dní“ a tiše trpíte s ucpaným nosem, děláte chybu. Rýmu je třeba léčit, abyste předešli komplikacím. Vhodné jsou zejména léky způsobující oplasknutí sliznic. A pokud rýma neustupuje nebo se příznaky zhoršují, navštivte lékaře.

Nepřecházet, ležet!

U chřipky je zásadní problém, že jsme nezodpovědní nejen ke svému tělu, ale především k ostatním a obecně toto onemocnění podceňujeme, zejména léčbu. Ta je opravdu důležitá a rozhodně nekončí odezněním nejhorších příznaků. Chřipka, její přecházení, nedostatečná či špatná léčba totiž mohou mít pro lidské tělo další zdravotní následky, od méně významných potíží až po ty, které člověka ohrožují na životě. Často se přitom projeví až s odstupem času, kdy jste na prodělanou chřipku už možná zapomněli. Věděli jste, že pacient s chřipkou je po propuknutí nemoci nakažlivý až pět dní, děti dokonce i dvakrát tak dlouho? Podle odborníků je minimální doma pobytu na lůžku týden, lépe deset dní, další jeden až dva týdny pak může trvat, než oslabený organismus nabere síly, aby mohl opět podstupovat plnou zátěž.

Co hrozí, když podceníte léčbu?

Chřipka

  • Chřipkový zápal plic (pneumonie)
  • Akutní zánět hrtanu
  • Zánět vedlejších dutin nosních
  • Zánět svalů
  • Zánět středního ucha
  • Zánět srdce
  • Postižení nervového systému


Rýma

  • Zánět vedlejších nosních dutin 
  • Zánět středouší, což je časté (zejména u dětí)