Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Děsivé pohoštění pro strašidelný večer

/
  • K halloweenským maskám patří i stylové pohoštění
    K halloweenským maskám patří i stylové pohoštění (istock.com)
    30. října 2017 ● 16:02

    Halloween je za dveřmi. Tento anglosaský svátek si lidé připomínají 31. října, den před svátkem Všech svatých. Ulice, okna domů a zahrady zaplaví vyřezávané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky…

  • 1.

    Děti tenhle svátek milují

    Halloween vznikl v Irsku a to zkrácením anglického spojení „All Hallows' Evening“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Svátek se postupně rozšířil do Velké Británie, Spojených států, Kanady, Austrálie či Nového Zélandu. Překvapivě se ale slaví také v Japonsku nebo ve Švédsku. Stále častěji si ho připomínají i v Česku.

    Halloweenu v anglosaských zemích předcházejí dlouhé přípravy. Děti si vybírají a vyrábějí kostýmy, shánějí košťata, kostlivce, sovy a výry, města i vesnice se halí do oranžové a černé barvy. Dospělí nakupují sladkosti, které pak mladým koledníkům spravedlivě rozdělují - děti klepou na dveře s tradičním pořekadlem „Trick or treat“ – „Koledu, nebo vám něco provedu“. A opovažte se děti neobdarovat: hned se vám v takovém případě na dveřích objeví nápis zubní pastou nebo podobná rošťárna.

    „Děti tento svátek milují a je jim líto, že není součástí naší kultury. Na oslavy Halloweenu přicházejí v úžasných kostýmech,“ říká Alena Hejná, manažerka výukového centra Helen Doron English ve Vlašimi.  I na základních školách už se dnes Halloween slaví, a tak bychom se oslav neměli zříkat ani doma.

    Koneckonců, je to pro děti veselejší svátek, než zadumané Dušičky.

     

    ...
    Autor: archiv

  • 2.

    Temné brownies s lékořicí a netopýry

    ...
    Autor: archiv
    Tmavé čokoládové brownies milují snad všichni na světě. Ty halloweenské navíc dochuťte lékořicí a ozdobte bohatou dávkou strašidelných netopýrů!

    Ingredience

    Na těsto do formy 20 x 20 cm
    200 g tmavé čokolády
    170 g hladké mouky
    2 lžičky prášku do pečiva
    3 lžíce kakaa
    120 g třtinového cukru
    Špetka soli
    Lžička vanilkového extraktu
    230 ml mléka
    4 lžíce oleje

    Na ozdobu
    2 balení želatinových bonbónů 

    Postup:

    Nejdříve rozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Rozehřejte troubu na 180 stupňů a formu vyložte pečícím papírem. V misce smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a cukr. Přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a vše zamíchejte. Přilejte mléko a rozpuštěnou čokoládu a míchejte směs, dokud nebude hladká a bez hrudek. Z mixu bonbónů vyberte ty s lékořicí, nakrájejte je na menší plátky a přidejte k těstu. Těsto nalijte do formy a dejte péct zhruba na 20 minut. Průběžně jej kontrolujte špejlí, dokud není upečené. 

  • 3.

    Krvavá jablka s červy

    ...
    Autor: archiv
    Až se u vás zastaví koledníci a spatří krvavá jablka prolezlá gumovými červy, s hrůzou v očích ihned zalitují, že zaklepali právě na vaše dveře!

    Na čtyři porce
    Tabulka bílé čokolády
    Rybízová nebo jahodová marmeláda
    4 jablka

    Na ozdobu
    Želatinoví červíci 

    Postup: 

    Nejprve nechte rozpustit čokoládu nad vodní lázní. Než se čokoláda roztopí, dejte jablka na chvilku do mrazáku, aby byla pořádně vychlazená, až je budete polévat čokoládou. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, nechte ji asi 10 minut odstát, aby trochu zhoustla.
    Vyjměte jablka z mrazáku a polijte je pomocí lžíce čokoládou zhruba do poloviny. Pokud čokoláda nezatuhne hned, uložte ji ještě na chvíli do lednice. Trochu čokolády si nechte stranou pro nalepení červů.
    Pomocí mašlovačky lehce pomažte vršky jablíček červenou marmeládou tak, aby trochu stekla po bílé čokoládě a připomínala krev.
    Každého červíka pomažte čokoládou a přilepte na jablko. Pár červů dejte i na talíř okolo jablek.

     

  • 4.

    Halloweenské košíčky

    ...
    Autor: archiv
    Oranžová a černá – to jsou barvy, které jsou s tímto svátkem jednoznačně spojené. Zatímco černá barva symbolizuje strašidelnou část, oranžová vyjadřuje podzimní sklizeň a radost. Inspirujte se speciálním receptem, v němž temnou stránku představuje čokoládový topping. Cupcaky jsou oblíbenou formou dezertu každé moderní hospodyňky. Příprava je snadná, rychlá a vybírat můžete z nesčetného množství kombinací těsta a krémů.

    Ingredience:

    225 ml krémového likéru Baileys Original
    250 g hladké mouky
    3 čajové lžičky kypřícího prášku
    ½ čajové lžičky soli
    125 g hnědého cukru
    1 střední vejce
    90 ml rostlinného oleje
    1 pomeranč
    50 g tmavé čokolády

    Postup:

    Předehřejte troubu na 190°C.  Do mísy si připravte všechny suché ingredience - mouku, kypřící prášek, sůl, hnědý cukr. V jiné nádobě vymíchejte z Baileys, vejce a oleje hladkou směs.

    Do tekuté směsi postupně přisypávejte suché ingredience a důkladně promíchejte metličkou.
    Na plech si vyskládejte papírové košíčky a naplňte je připraveným těstem. Pečte 25 – 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte vychladnout.
    V horké lázni si rozpusťte tmavou čokoládu a důkladně míchejte, dokud se nerozpustí.

Dnešní horoskopy