„Povislé tricepsy v letních šatech nejsou nic pěkného,“ svěřuje se herečka. „Ženy chtějí ubrat na objemu a vytvarovat stehna, zadek, břicho. Ale i paže jsou jejich,“ potvrzuje hereččina slava trenérka Ivka Davidová a dodává: „Při cvičení je potřeba zapojit celé tělo. A hlavně hloubkové svalstvo. Když je totiž posílené, může odstranit bolesti zad a u žen dokonce i inkontinenční potíže. Ideální je proto pilates.“

1. cvik: Proti pažním plachtám

Na triceps se zaměřují častěji muži, ženy to podstatně dost opomíjejí. Ovšem i krásně vypracované ruce tvoří nezbytnou součást vaší osoby, jsou vaší vizitkou. Sval nemusíte mít vypracovaný jako Rambo, ale nemusí na vás ani viset a při pohybu plachtit.

Jak na to: 12 cviků ve třech sériích. Pověste se na židli či lavici, nohy dejte k sobě. Zatáhněte břicho, hlava je v prodloužení těla. Za pomoci vašich paží se spouštějte opatrně dolů, tak, aby loket tvořil pravý úhel. Při pohybu nahoru vydechujte, tím zaktivujete břicho a propněte lokty.

POZOR: dbejte zvýšené opatrnosti u ramen. Nesmí vám mezi záda hlava sjet. Mějte je neustále roztažená a u uší. Vzhledem k náročnosti cviku stačí pro začátek šest provedení ve dvou sériích.

2. cvik: Celotělo

Tento cvik se nazývá také »skvot«, tedy podřep. Na první pohled se zdá být jednoduchým, pokud se mu postavíte čelem a neodfláknete ho, pěkně se zapotíte. Při správném odvedení zapojíte celé své tělo- od zadečku a břicha až po záda.

Jak na to: 20 cviků ve třech sériích. Stoupněte si rovně, nohy rozkročte na šířku ramen. Ruce dejte vzad a mírně pokrčte. Udělejte pohyb nahoru a dolů, jako byste si chtěla sednout. Nyní celou váhu svého těla máte v patách. Při výdechu stoupáte nahoru. Cvik praktikujte pomalu a opatrně.

POZOR: kolena nesmí přesahovat špičky, pak cvik není účinný a ničíte si zbytečně klouby a vazy.

Co je »zip«?

Při pilatek je důležité nezapomínat na držení vtaženého břicha a zapojit hloubkové svaly pánevního dna. Jak to správně udělat? Představte si situaci, sedíte na toaletě a snažíte se o malou. Čůrání přerušujte tak, že zatáhnete svaly pánevního dna vzhůru, vlastně »zapnete vnitřní zip«.

Nebo si představte situaci, kdy ležíte na posteli a snažíte se obout do hodně malých bot. V tomto případě musíte břicho hodně zatáhnout.

Kontrola správného zapojení středu těla

Ať děláte jakýkoliv cvik, nezapomínejte mít zatažené břicho a hýždě povolené. Měli byste cítit pas celý dokola. A v žádném případě nepodsazujte pánev, je to pro páteř nepřirozená poloha.

Ilona Svobodová (57) o cvičení

„Cítím se velice dobře, jsem ve formě. A cvičit proto budu pořád. Těší mě totiž, že první lyžování v zimě zvládám někdy lépe než moje děti. Díky pravidelnému cvičení mě po celodenním pobytu na svahu nebolí nohy jako mé milované potomky (smích),“ říká vesele.

VIDO: Balet a pilates dohromady: Cvičení pro křehké dívky, ale zapotíte se u toho jak chlap!

Video
Video se připravuje ...

Balet a pilates dohromady: Cvičení pro křehké dívky, ale zapotíte se u toho jak chlap! Adriana Krátká/BPŽ

Fotogalerie
9 fotografií