Mýty o mléku: Zdravé, nebo nezdravé? Co je pravda a co ne
-
Jak to s tím mlékem vlastně je? Dává tělu vápník, nebo odvápňuje kosti? Tloustne se po něm, nebo by mělo být součástí zdravého jídelníčku? Taky si lámete hlavu se všemi těmi mýty, které kolem bílé mateřské tekutiny kolují? Přečtěte si, co je pravda a co ne!
- 1.
Co jste možná nevěděli
Nejspíš jste tento argument už slyšeli. Odpůrci mléka říkají, že člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce. Mléko od jiného druhu pro nás prý není úplně vhodné.
Jenže člověk se stravováním od ostatních savců liší a právě potřebné množství vápníku nejsnáze vstřebává z mléka kravského. Týká se to hlavně Evropanů, kteří jsou vyzbrojeni genem, která jim i v dospělosti umožňuje trávit mléko. Problémy by ale skutečně mohli mít lidé s asijskými a africkými kořeny, kterým tento gen chybí a mléko proto snášejí hůř.
- 2.
Pro člověka nevhodné
Říká se, že když je člověk nemocný nebo nachlazený, neměl by pít mléko, aby se nezahleňoval ještě více. Ptáte se, co je na tom pravdy? Na všech sliznicích našeho těla, včetně trávicí trubice, se nachází hlen. Potřebujeme ho jako přirozenou bariéru, která nás významně chrání.
„Tvoří ho velmi specializované buňky našich sliznic. Tvorba hlenu je přesně regulovaná podle potřeb našeho těla. Proto žádná potravina – tedy ani kravské mléko – nemůže způsobit zahlenění,“ vysvětluje profesor Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.
- 3.
Zahleňuje lidské tělo
V obchodech můžete narazit na různé mléčné výrobky s odlišným obsahem tuku. některé jsou propagované jako vhodné i při dietě, plnotučné mléko v nás naopak automaticky vzbudí pocit něčeho obzvlášť tučného.
Rozdílné energetické hodnoty mají i jiné potraviny. To, že člověk tloustne, není zkrátka dáno potravinou jako takovou, ale nevyváženým jídelníčkem. Tedy nerovnováhou mezi energetickým příjmem a energetickým výdejem. Pro představu: sklenice polotučného mléka má stejně kalorií jako například polovina jablka.
- 4.
Nic pro hezkou postavu
Že jste slyšeli, že je mléko ze supermarketu ředěné velkým množstvím vody a je plné éček? Není tomu tak, nemusíte se bát. Konzumní mléko se při zpracování odstřeďuje, aby se dosáhlo požadované tučnosti, a pak se tepelně ošetřuje.
Jednak proto, aby se zničily bakterie, které by mohly způsobit onemocnění, a také proto, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Voda se tedy v žádném případě k mléku nepřidává, stejně tak jako se nepřidávají žádné konzervační látky (tzv. éčka) kvůli delší trvanlivosti.
- 5.
Obsahuje spoustu vody a éček
Mezi lidmi kolují dost protichůdné řeči o tom, jestli je mléko skvělý zdroj vápníku, nebo naopak odvápňuje naše kosti a způsobuje větší potíže ve stáří. Čert aby se v tom vyznal!
Mléko je ve skutečnosti nepostradatelným zdrojem vápníku, a navíc je jeho využitelnost v mléce pro náš organismus velmi vysoká. Obsahuje látky, které vážou vápník do vstřebatelné formy.
Kromě vápníku je v mléce zastoupen i vitamin D, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí. Takže žádné řídnutí!
- 6.
Odvápňuje kosti
Kupovat mléko od farmáře může být hezké a přírodní tekutina jistě mnohým i zachutná. U mléka prodávaného v obchodech ale máte garanci, že je bezpečné a neobsahuje žádné rizikové mikroorganismy způsobující onemocnění.
U čerstvého mléka z malé farmy takovou jistotu mít nemusíte. Navíc obsahy proteinů, vitaminů a minerálů se u čerstvého a trvanlivého téměř neliší. Tepelným ošetřením se ztrácí maximálně 10 % výživných látek.
- 7.
»Přímo od krávy« je nejzdravější
Chtěli jste kvůli strachu o linii pít odtučněné mléko, ale zároveň se bojíte, že přijdete o drahocenný vápník? Bát se nemusíte! Odtučněné mléko je zdrojem stejného množství vápníku jako třeba plnotučné mléko. Jediné, čím se liší, je obsah vitaminů rozpustných v tucích. Je logické, že čím méně tuku v mléce je, tím méně v něm bude i vitaminů.
- 8.
Odtučněné má méně vápníku
- Je nenahraditelným zdrojem vápníku, který je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií.
- Obsahuje řadu vitaminů A, D, B12 nebo B1.
- Díky selenu zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému.
- 9.
Proč ho pít?
- Odborníci doporučují denně zařadit do jídelníčku alespoň 3 mléčné výrobky.
- Dětem chybí ve výživě potřebné množství vápníku. U chlapců je to 15%, a u děvčat dokonce 30% příjmový deficit.
- Nedostatek vápníku ohrožuje i zdraví seniorů.
- Patříme mezi národy, kde se intolerance mléčného cukru (laktózy) týká řádově 10 % dospělých.
Více o mléce čtěte na www.mlekovaszdravi.cz.
Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny!
VideoVideo se připravuje ...Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny! Tereza Kovářová
Vražedný dědeček: Chtěl otrávit rodinu mlékem!
VideoVideo se připravuje ...Vražedný dědeček: Chtěl otrávit rodinu mlékem! tv JOJ