Sezona ředkviček přichází s jarem. Když je v plném proudu, jsou červené kuličky nejlepší. Potěší každého netrpělivého pěstitele - vyrostou vám za pouhých 25 dní! Čím delší a teplejší je léto, tím pálivější jsou ředkvičky. Malé pikantní kuličky však nejsou jen chutné, ale hlavně nadupané vitamíny. Proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku?

Ředkvičky obsahují minerální látky a kyseliny. Z vitaminů je to vitamin E, D, C, pyridoxin (B6), thiamin (B1), riboflavin(B3), niacin, také beta karoten neboli provitamin A. Z minerálních prvků pak sodík, mangan, železo, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík, kyselinu listovou, lipidy, proteiny, sacharidy a vlákninu.

Tím ale ředkvičky zdaleka nekončí. Jejich hořčičné oleje a silice ulevují trávicímu traktu a podporují jeho správnou funkci. Kyselina listová přispívá ke správné tvorbě krve a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, takže zlepšuje náladu a draslík má příznivý vliv na srdce a vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek.

Karoten zase pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Ředkvičky navíc dokážou působit proti vzniku močových a žlučových kamenů, takže pokud vás tyto problémy trápí, není nic lepšího, než pravidelná porce poctivé ředkvičkové pomazánky.

Díky obsahu silic navíc ředkvičky také podporují vykašlávání. Potěší vás, i pokud byste rádi shodili pár kil - jsou velmi vhodnou potravinou pro redukční diety. Hrnek nakrájených ředkviček má totiž pouhých 19 kilokalorií.

Tyto malé zázraky pěstujeme na našem území už 500 let. Původně pocházejí z Číny. Do Evropy se dostaly počátkem 16. století. Ve starém Egyptě se ředkvičkami, cibulí a česnekem odměňovali dělníci, kteří stavěli pyramidy.

Pro své blahodárné vlastnosti jsou oblíbené téměř po celém světě. V mexické Oaxace se 23. prosince pravidelně koná Noche de Rabanos – Noc ředkviček.

Pokud nedisponujete vlastní zahradou, nezoufejte! Pěstitel z vás může být i tak. Při výrobě minizahrádky v papírovém kufříku se zabaví děti i dospělí.

Video
Video se připravuje ...

Při výrobě minizahrádky v papírovém kufříku se zabaví děti i dospělí. archiv TV Prima

Fotogalerie
10 fotografií