Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Snažíte se zhubnout? 7 důvodů, proč to nejde!

/
  • Zkoušíte všemožné diety, sportujete a děláte všechno proto, aby šla kila dolů, ale stále se nedaří? Víme proč!
    Zkoušíte všemožné diety, sportujete a děláte všechno proto, aby šla kila dolů, ale stále se nedaří? Víme proč! (Shutterstock.com)
    27. září 2016 ● 09:29

    Zkoušíte všemožné diety, sportujete a děláte všechno proto, aby šla kila dolů, ale stále se nedaří? Víme proč!

  • 1.

    Neřiďte se nesmysly

    Problém je především v tom, že se lidé řídí často nesmyslnými radami a zkouší různé jednostranné, energeticky podhodnocené diety. „Po nich třeba i zhubnou, ale nezdravým způsobem a po návratu k běžnému jídlu se dostavuje  známý jo-jo efekt,“ upozorňuje Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Hubněte s výsledkem

    Nejlépe je svěřit se odborníkovi, který vám nejen sestaví jídelníček a poradí jak na to, ale měl by vám udělat i analýzu těla, díky které budete vědět, kolik máte nadbytečného tuku případně zadržované vody. „Pokud chcete mít jistotu, že hubnete zdravým způsobem a chcete si váhu do budoucna udržet, tak určitě vyhledejte odbornou pomoc,“ upozorňuje Štěpánová z Naturhouse.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 3.

    Změňte chování, přístup i myšlení

    Pokud si chcete váhu udržet i po zhubnutí, musíte spíš chtít nejen zhubnout, ale změnit svůj přístup k jídlu. Jíme, abychom žili a nežijeme, abychom jedli. „Zkušenosti mám takové, že ti, kteří to pochopí, žijí daleko kvalitnější život a cítí se lépe jak po fyzické tak psychické stránce,“ Štěpánová. říká Neznamená to, že si do konce života nemůžeme dopřát např. smažený řízek v případě, že si člověk takové jídlo dopřeje jednou za týden a ostatní dny se stravuje normálně, nemusí mít strach, že by hned přibral.

    Vyzkoušejte potraviny, které užíváte i v běžném jídelníčku, pro nakopnutí metabolismu!
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Superzdravé potraviny nestačí

    Jen konzumací super zdravých potravin nic nezachráníte. V jídelníčku je vždy důležitá pestrost a i v případě, že budeme jíst super zdravé potraviny, vždy bude rozhodovat, kolik jich sníme a kdy je jíme, jakou mají výživovou hodnotu apod.

    Dietní jídelníček se nemusí skládat pouze ze zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com

  • 5.

    Jděte na to s rozvahou

    Organismus má při hubnutí svoje limity a zdravé hubnutí se pohybuje kolem 0,5 kg až 1 kg za týden. Člověk např. 20 kg taky nepřibere za 14 dnů, tak nechtějte pak rychle zhubnout, jinak by se mohli dostavit i zdravotní komplikace a hrozí i později, že se vám rychle shozená kila rychle vrátí.

    Frekvence stravování nemá vliv na rychlost našeho metabolismu. Nevadí tedy, pokud jíme jen třikrát denně.
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Zvolte správný rytmus

    Na každé jídlo bychom si vždy měli vyčlenit  čas, abychom nejedli stále někde na ulici nebo hltali ve spěchu. Jídlo si rozložit na snídani, oběd a večeři a mezi jídly zařadit i dvě svačinky. Uzobávat pak ještě navíc mezi těmito jídly už není vhodné, jídlo se nestihne dostatečně vytrávit a bude si více ukládat to tukových zásob. Pokud moc pracujeme a málo odpočíváme, dochází ke stresu, který může vyvolávat větší hlad nebo různé chutě často na sladká nebo kalorická jídla. Organismus tak reaguje na nedostatek energie.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Hlavně v klidu

    Nejčastější chyby jsou nezdravé a drastické diety, moc rychlé hubnutí s rizikem jo-jo efektu, nerozumné používání hubnoucích koktejlů a náhražek jídla, nereálný cíl. Stres negativně ovlivňuje hubnutí z několika důvodů. Když není organismus v psychické pohodě, není schopen zdravě redukovat tukové zásoby, zpomaluje se metabolismus a navíc se začne víc zadržovat voda v těle. Často stres hodně lidí řeší větším příjmem jídla nebo sladkého. V opačném případě hrozí hubnutí na úkor odbourávání svalové hmoty.

     

    ...
    Autor: Shutterstock

     

Témata

hubnutí dieta

Dnešní horoskopy