Sbírání hub není otrava, ale pozor na ty jedovaté. Těmto se vyhněte!
-
Houbařská sezóna je v plném proudu, to ale znamená, že přibývá případů otrav. Máme pro vás proto seznam nebezpečných hub a jejich jedlých protějšků. Pozor ale, ať je nezaměníte! Někdy jsou si až po čertech podobné.
- 1.
Muchomůrka zelená
JAK JI POZNÁTE: Klobouk má 50 – 120 mm na šířku, je klenutý, později až téměř plochý, radiálně vláknitý, hladký. Může jít až do čistě bílé, světle, tmavě a olivově zelené, žlutozelené až zelenohnědé. Třeň je ve tvaru válce. V mládí plný, v dospělosti může být dutý, nepevný, bělavý. Někdy i zelenohnědě melírovaný s bílým blanitým prstenem a bělavou pochvou. Dužina je bílá.
MŮŽETE SI JI SPLÉST: S žampionem nebo masákem. Pokud je ochutnáte, nic nepoznáte. Muchomůrka prý chutná docela dobře.
- 2.
Muchomůrka tygrovaná
JAK JI POZNÁTE: Je prudce jedovatá. Bohužel je velice podobná muchomůrce růžovce nebo šedivce. Hlavní odlišovací znak je prstýnek. U jedovaté muchomůrky je totiž hladký a čistě bílý.
MŮŽETE SI JI SPLÉST: S růžovkou (masákem), třeň s kulovitou hlízou není bílý, ale má nádech do červena. Prstýnek je podélně rýhovaný.
- 3.
Hřib satan
JAK JI POZNÁTE: V mládí má plsnatý klobouk až do sametova. Póry jsou malé, žluté, později karmínové. Třeň je vejčitě kulovitý, pak soudkovitě břichatý. V dospělosti plný, tvrdý, řepovitě rozšířený.
MŮŽETE SI JI SPLÉST: Například s hřibem kovářem.
- 4.
Vláknice začervenalá
JAK JI POZNÁTE: Tupě kuželovitý klobouk v mládí, podvinutý, bělavý až nažloutlý. Později zvonovitý s červenajícím skvrnami. Má v horní části jemně vločkatý třeň, stejně zabarvený jako klobouk. Bělavá dužina.
MŮŽETE SI JI SPLÉST: S mladými plodnicemi čirůvky májovky, které na poraněných místech nikdy nečervenají.
- 5.
Závojenka olovová
JAK JI POZNÁTE: Jedná se o jednu z nejvíce nebezpečných hub. Polokulovitý klobouk, na okraji podehnutý se později vyklene a je plochý až prohloubený. Bývá zvlněný, na středu hrbolatý, masitý, našedlý. Třeň je válcovitý.
MŮŽETE SI JI SPLÉST: Mladé plodnice připomínají malé hříbky dubové. K nejpodobnějším patří i čirůvka.
- 6.
Co dělat při otravě:
1) Máte-li podezření, že jste se otrávili houbami, musíte je, co nejrychleji vyzvracet.
2) Poté zavolejte na toxikologické informační středisko (tel. 224 91 54 02, 224 91 92 93), protože volat záchranku by mohlo být zbytečné.
3) Jakmile máte potvrzeno, že jde o otravu, zavolejte záchranku (tel. 155, 112). Jezte aktivní uhlí a hodně pijte.
4) Je důležité zajistit vzorky snědených hub, aby se odhalilo, co stojí za otravou.
Pokud se otrávíte, odeberte vzorek houby. Bude pak snadnější odhalit, co přesně bylo příčinnou otravy a jak se jí bránit.Autor: Shutterstock