Mamince dvou malých dětí nasadili kapačky, ale vyšetření mozku pomocí CT neudělali. Propustili ji domů a tam Jana ihned zkolabovala. Do nemocnice dorazila v zoufalém stavu, dokonce přestávala i dýchat. Lékaři konečně zjistili, co se děje. Krevní sraženina ze srdce se Janě dostala do mozku a způsobila mrtvici. Ukázalo se, že mladá žena prodělala zánětlivé onemocnění srdce a bylo potřeba vyměnit i chlopeň.

Autor: Blesk

Jana zatím neovládá jednu ruku ještě, má problémy s krátkodobou pamětí a na noze musí nosit ortézu. „Snažím se ze všech sil cvičit, a doufat, že se můj stav zlepší. Už jsem schopna uvařit a být doma s dětmi,“ říká Jana Lannen. „Velmi mi pomohla rehabilitace, kterou jsem díky pacientskému sdružení ICTUS mohla projít. Naučila jsem se plavat, pohybovat nohama a za týden udělala obrovský pokrok,“ uzavírá svůj příběh Jana.

Víte, že…

… mrtvice ročně postihne až 40 tisíc lidí?

… každý den na mrtvici zemře 30 osob u nás?

… pacienti po mrtvici mají až osminásobně vyšší riziko, že je postihne znovu?

Varovné příznaky mrtvice

1. Potíže s chůzí: zakopávání, náhlé závratě, ztráta rovnováhy

2. Problémy s řečí: postižení drmolí, mluví z cesty

3. Ochrnutí nebo necitlivost obličeje, rukou či nohou: prvním příznakem je pokleslý koutek nebo neschopnost zvednout obě ruce nad hlavu

4. Poruchy zraku: může se jednat o úplnou ztrátu zraku, rozmazané či dvojité vidění.

5. Náhlá, silná bolest hlavy: bývá doprovázena zvracením, závratěmi a poruchami vědomí.

Ihned volejte záchranku

V případě, že jste zaznamenali některé z těchto příznaků, ihned volejte lékaře. Vaše rychlost může zachránit lidský život.

Cévní mozková příhoda

Je způsobena buď nedokrevností mozku při uzávěru některé z mozkových tepen (tzv. ischemická) nebo krvácením do mozku (tzv. hemoragická). Ta ischemická je častější a tvoří 85 % všech mrtvic. Oba typy poškodí mozkové tkáně, což může končit smrtí nebo vést k trvalému postižení.

Druhy mrtvice

Ischemická: Krevní sraženina ucpe mozkovou tepnu

Hemoragická: Tepna praskne a nastane krvácení do mozku