Poprvé se zmínka o „třepaném“ Martini objevuje v novele Casino Royale (1953), ale až v knize Dr. No (1962) si James Bond svůj oblíbený koktejl sám objednává dnes už notorickým způsobem: „Protřepat, nemíchat.“
„Málokdo ale ví, že je to úplná blbost. Bondův drink má tři hlavní ingredience: gin, vodku a Kina Lillet. První dvě představovat asi nemusím, ale Kina Lillet je takzvané fortifikované víno. To je zjednodušeně víno s přídavkem bylin, koření a tvrdého alkoholu, aby vydrželo déle. Víno při kontaktu s kyslíkem oxiduje. A pokud takový Kina Lillet protřepete v shakeru, v zásadě se s ním stane to samé, co s lahví vína, když ji necháte otevřenou dva týdny na polici. Svěžesti tím skutečně nedosáhnete,“ vysvětluje v knize Český barman v Singapuru Vojtěch Bažant.
Vzdušnější drink
A jaký je důvod, proč barmani vůbec něco třepou v shakeru místo toho, aby to prostě zamíchali lžičkou? „Při třepání se do drinku chytá vzduch. Výsledkem je drink lehčí a – nečekaně – vzdušnější. Podmínka pro tento efekt ale je, že je v koktejlu nějaká ingredience, která může zmíněný vzduch zachytit a udržet. Jako třeba čerstvá ovocná šťáva, smetana nebo vaječný bílek. A protože v Bondově drinku nic takového není, je takové třepání úplně k ničemu. Sorry, Mr. Bond,“ dodává známý mixolog.
Jak si Martini správně objednat?
„V první řadě si musíme ujasnit termíny. Ačkoli je původ koktejlu Martini nejasný, v dnešním moderním barovém prostředí se jím rozumí vymíchaná směs ginu a suchého vermutu, která se může dochutit pár kapkami většinou pomerančových bitters. Kdo si umí správně objednat Martini, okamžitě získá respekt barmana,“ vysvětluje Vojtěch Bažant dále.
Jak na to? Tím, že předáte všechny potřebné informace.
Alkohol
Vyberte si buď tradiční gin nebo po americku vodku. Ideálně včetně značky, kterou byste rádi. Pamatujte ale, že tradiční giny ve stylu London Dry fungují zaručeně, kdežto moderní giny fungovat můžou, ale také vůbec nemusí.
Správný poměr
Vyberte si poměr mezi destilátem a vermutem na ose sladký (3 :1) – klasický (5 :1) – suchý (8+ :1). Nebojte se říct si o poměr rovnou, ať se předejde nedorozuměním. Vermut je složka, která obsahuje cukr, takže čím více vermutu v poměru, tím sladší koktejl.
„Čím zkušenější jste pijani, tím sušší variantu zvládnete. Začněte vždycky na sladším – je trapné, když si mladý gentleman ve snaze zapůsobit objedná suché Martini jako ve filmech a pak ho zteplalé tři čtvrtě hodiny s odporem ucucává, protože mu nechutná,“ popisuje v knize mixolog.
Ozdoba
Vyberte ozdobu, tradiční je oliva nebo twist, což je řez citronové kůry. K tradičním ginům se hodí oboje, k moderním většinou spíše twist.
„Opakování je matkou barové moudrosti, takže: Dal bych si jedno klasické Martini v poměru 5 :1 na ginu Tanqueray č. 10 s twistem, prosím. Míchat, ne třepat,“ uzavírá Vojtěch Bažant.
Představitelé Jamese Bonda: Který je nejvíc sexy? Videohub