„Roste klasická zimní trojkombinace. Hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a boltcovitka bezová,“ popsal Petr Chvála, který houbařil na Pardubicku. V lese můžete najít i třeba strmělku mlženku či kržatku zimní.
Ty jsou však citlivější na nízké teploty a mohou být přemrzlé. S houbařením je ale na pár dní opět konec. Čeká nás ledový víkend, kdy se teploty na většině území udrží pod nulou i přes den. Ráno může být i –10 stupňů.
Salát s hlívou ústřičnou
Svěží dobrota podle mykologa Dalibora Marounka
Potřebujete: 200 g hlívy ústřičné, 200 g bílého zelí, 1 červenou papriku, 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, olivový olej, bílý vinný ocet, sůl, pepř, 1 lžíci nasekané řeřichy.
Postup: Hlívu nakrájíme na proužky a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Zelí, cibuli, papriku nakrájíme na tenké nudličky. Hlívu scedíme a necháme okapat. Všechny suroviny promícháme, ochutíme utřeným česnekem, zakápneme, olivovým olejem, vinným octem, osolíme, opepříme a necháme hodinu odležet. Porce salátu na talíři ozdo bíme nasekanou řeřichou a podáváme.
Mykolog radí: Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub Videohub