Váha
Při výběru kapra je důležité zvolit správnou velikost podle počtu strávníků. Počítejte ale s tím, že čím větší kapr, tím je starší, jeho maso má větší kosti, ale často i silnější vůni rybiny a je tučnější. Za ideální váhu se považuje kapr okolo 2,5 kilogramu.
Pro 4-6 osob se doporučuje kapr o váze 2-3 kg
Menší rodiny mohou volit kapra kolem 1,5 kg
Větší rodinné setkání si žádá kapra přes 3 kg, nebo dva menší
Vzhled a fyzický stav
Ideální kapr by mě být chován v co nejčistším prostředí. Díky tomu jeho maso nepáchne po bahně. Jenže ani dlouhá přítomnost na stánku v kádi mu neprospívá. Proto je třeba správně číst v jeho vzhledu.
Lesklé šupiny
Měly by být lesklé, pevně přiléhající k tělu, bez poškození a známek otěru. Stejnoměrné barvy bez hnědých nebo šedivých skvrn.
Jasné oči
Oči kapra musí být jasné a lesklé. Vypouklé, rozhodně ne propadlé či se zákalem.
Pevné tělo
Tělo kapra by mělo být bez viditelných ran nebo poškození. Žábry jsou tmavě červené, nafialovělé, nesmí se na nich tvořit pěna. Když do těla píchnete prstem, maso je pevné a důlek rychle zmizí.
Šupináč nebo lysec?
Šupináč: Je to tradiční český kapr s méně tučným masem. Jeho maso je považováno za chutnější a má lepší masité partie.
Lysec: Má menší počet šupin, což je jeho velká výhoda – nemusí se jich zbavovat. Nevýhodou je tučnější maso náchylnější na typickou rybí vůni a chuť.
Aktivní chování
Plave aktivně v celém prostoru kádě. Pohybuje se ve všech vrstvách vody, nikoliv pouze u dna nebo u hladiny. Nemá náznaky únavy nebo strnulosti.
Když koupíte živého
Před přípravou jej nechte několik hodin odpočinout v čisté vodě, ničím jej nekrmte. Měňte vodu, aby byla průběžně čerstvá a okysličená. Optimální teplota vody je kolem 4-6 °C.
Jak si poradit se šupinami?
Vánoční šupina pod talířem nám přičaruje v následujícím roce bohatství, pokud si ji dáme pod talíř. Alespoň to praví starý zvyk. Zbavit kapra šupin ale není jen tak. Rybu si přidržte utěrkou a dlouhými tahy nožem, nebo lžící, šupiny odstraňujte jako jeden velký plát od ocasu k hlavě.
Tip: Kapra kupte čerstvého a zabijte a naporcujte zhruba 12 hodin před obalováním. Dejte jej odpočinout do lednice. To pomůže zbavit maso nepříjemných pachů.
TIP: Aby nádobí nepáchlo
Všechno nádobí a nástroje, které při práci se syrovou rybou použijete, pořádně omyjte přípravkem na nádobí a vodou, poté přetřete citronovou šťávou, nechte působit 20 minut, a poté umyjte znovu.
Radní Pospíšil o kapří kampani: Půlka lidí se tomu zasměje. Zmizí kádě plné kaprů z našich ulic? Bára Holá