Zlaté mléko proti nachlazení

Potřebujete:  2 hrnky mléka, 1 lžíci kurkumy, 1 lžičku skořice, 2 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného) nebo špetku sušeného, 2 vrchovaté lžíce másla, med.

Postup: Všechny ingredience dejte do hrnce a začněte je za stálého míchání zahřívat. Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu a vařte ji 5 až 10 minut.

Zlaté mléko přeceďte přes sítko a dochuťte medem. Pijte ho v klidu ještě teplé a věnujte si chvíli odpočinku s tímto nápojem.

Tip autorky: Často jsem slýchala, že při nachlazení by se nemělo pít mléko, že prý zahleňuje. Na svém vlastním těle mám ale vyzkoušeno, že tento recept mi vždy pomůže se nachlazení zbavit.

Koření má protizánětlivé a antivirové účinky a pomáhá s vykašláváním a se zahleněním. Navíc mléko moc dobře chutná a působí relaxačně. Pokud vás přepadne lehké nachlazení, zkuste tento recept a třeba budete mile překvapeni, jak rychle účinkuje.

Vánočka mojí maminky

Potřebujete na 2 vánočky: 1 kg hladké mouky, kostku droždí, 250 g másla nebo tuku (někdo rostlinný tuk odsuzuje, ale mně pak přijde vánočka vláčnější), 250 g cukru (dávám trochu více, protože ji pak jíme samotnou), 4 žloutky, vanilkový cukr, 1 l mléka, špetku soli, hrst rozinek, mandle na posypání.

Postup: Do hrníčku rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a zalijte je trochou teplého mléka. Hrníček přikryjte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Na plotně rozehřejte v hrnci máslo. Mezitím prosejte do větší mísy mouku, přidejte trochu soli, celé množství cukru i vanilkový cukr. Do teplého másla vmíchejte postupně 4 žloutky.

Celou tuto směs dejte do velké mísy společně se vzešlým kváskem. Nakonec přidejte mléko a rozinky. Všechny přísady musí být teplé. Vypracujte hladké těsto, vraťte ho do mísy a přikryjte utěrkou. Těsto nechte kynout na 4 až 6 hodin na teplém místě.

Po vykynutí rozdělte těsto na devět stejných dílů, ze kterých vyválíte prameny. První patro upleťte ze čtyř pramenů, druhé ze tří jako copánek a poslední dva prameny spleťte do provázku. Jednotlivá patra sestavte na sebe a vánočky nechte ještě na chvíli pod utěrkou kynout.

Rozehřejte troubu na 160 °C (horkovzduch). Vánočky potřete vajíčkem a posypte mandlemi. Vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova, dokud se na špejli nelepí těsto.

Tip autorky: Ingredience ve vánočce mají svou symboliku – vejce představují nový život, rozinky a mandle přinášejí štěstí a blahobyt, mléko a máslo představují štědrost.

Video
Video se připravuje ...

Vánoce tenistky Barbory Strýcové: Bude svatba! Markéta Reinischová

Fotogalerie
4 fotografie