Hovězí s játrovými knedlíčky
Potřebujete – na vývar: ● 500 g hovězích žeber ● 150 g nudlí do polévky ● 100 g celeru ● 100 g mrkve ● 100 g petržele ● 1 cibuli ● 3 stroužky česneku ● 5 kuliček pepře ● 2 kuličky nového koření ● 1 bobkový list ● sůl
Na knedlíčky: ● 150 g drůbežích jater ● 75 g strouhanky ● 50 g másla ● 1 stroužek česneku ● 1 lžíci nasekané pažitky ● 1 lžičku majoránky ● sůl ● pepř
Postup: Hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme jej vodou a přivedeme k varu. Prvních 15 minut sbíráme z povrchu všechnu pěnu, poté plamen ztlumíme a vodu necháme probublávat.
● Po 1 hodině přidáme očištěnou a na kostky nasekanou zeleninu, sůl a koření. Vaříme do úplného změknutí masa asi 2 až 3 hodiny.
● Očištěná a odblaněná játra dáme do nádoby mixéru společně se změklým máslem a česnekem. Rozmixujeme, vmícháme koření, bylinky a po částech i strouhanku, dokud nedostaneme hmotu, která se dá snadno tvarovat. Z hmoty pak vytvarujeme drobné kulaté knedlíčky, které dáme do chladu. Nudle uvaříme v osolené vodě a scedíme.
● Jakmile je maso měkké, vývar scedíme a maso obereme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak probereme i zbylou zeleninu, kterou můžeme použít. Vše pak přidáme do vývaru, do kterého poté krátce zavařujeme játrové knedlíčky. Nakonec přidáme uvařené nudle a podáváme.
Kuřecí s celestýnskými nudlemi
Potřebujete – na vývar: ● 6 kuřecích křídel ● 2 kuřecí stehna ● 1 cibuli ● ½ celeru ● 2 mrkve ● 2 petržele ● snítku tymiánu ● 5 kuliček nového koření ● 3 bobkové listy ● 5 kuliček černého pepře ● sůl ● pepř
Na nudle: ● 1 vejce ● 130 ml mléka ● 80 g polohrubé mouky ● hrst nasekané petržele ● špetku strouhaného muškátového oříšku ● sůl ● pepř
Postup: Kuřecí maso, oloupanou mrkev, petržel a celer vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180 °C, dokud zelenina i maso nezískají zlatavou barvu.
● Přendáme do hrnce, přidáme rozpůlenou cibuli i se slupkou (oloupeme pouze vrchní části slupky), tymián a ostatní koření. Přilijeme 1,5 – 2 l vody a přivedeme k varu. Poté teplotu snížíme tak, aby voda jen mírně bublala. Vaříme asi 1,5 hodiny a průběžně sbíráme pěnu.
● Vývar scedíme a vložíme do něj mrkev, celer a petržel – oloupané a nakrájené na kostičky. Přivedeme k varu a vaříme, dokud zelenina není měkká. Do polévky přidáme obrané maso a dochutíme solí a pepřem.
● Na celestýnské nudle smícháme všechny ingredience. Těsto smažíme na rozpálené a máslem vymazané pánvi jako palačinky. Hotové je pak krájíme na nudle o velikosti cca 1 x 6 cm a vývar podáváme s nimi.
Zázračný vývar: Proč je superpotravinou a pomáhá i ke kráse? Videoredakce ženských webů