Jednosemenný suchý nepukavý plod je botanické označení pro ořech. A správně usuzujete, že sem patří ten lískový nebo vlašský. S dalšími plody mi už to tak jednoduché není...
Schovaný lusk
Ať už mu říkáte burák, arašíd (ti moudřejší podzemnice olejná), nejde o ořech, ale luštěninu! Lusky rostou pod zemí, a to jen díky tomu, že je z Peru domestikovali lidé. Ve volné přírodě se totiž vůbec nevyskytují, je třeba je zasadit jako brambory. A poté sklidit.
PROČ JE JÍST?
Zlepšují paměť, pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva i žaludku.
Boží hrozny
Pochutnáváme si na nich už víc než 9000 let (archeologové datují první nález v Iráku z roku 6750 př.n.l.!) a na Zem je prý ze zahrady Eden propašoval Adam! Řeč je o pistáciích, které také nejsou ořechy v pravém slova smyslu. Jde o zralá semena malých plodů řečíku pistáciového, které rostou v hroznech.
PROČ JE JÍST?
Pomáhají redukovat »špatný« cholesterol a snižovat krevní tlak
Šiška z jehličnanu
Jen na samčím květu borovice pinie najdeme tolik oblíbené piniové oříšky. I zde jde pouze o semena asi 15centimetrové šišky. Aby se tyto vynikající ořechy dostaly na stůl, je třeba šišky po sklizni otevřít pomocí tepla, vyloupat, vykartáčovat a zbavit šupinek.
PROČ JE JÍST?
Snižují cholesterol a podporují spalování tuků.
Obří dobrota
Trochu jako jablíčko, trochu jako paprika vypadá zdužnatělá část květu ledvinovníku západního. Dobrota, o kterou nám jde – kešu oříšek – se objeví při zrání pod ním! Plod je chráněn tvrdou skořápkou, která křehne až tepelnou úpravou.
PROČ JE JÍST?
Udržují střeva v dobré kondici, snižují pocit hladu.
Parakoule
Vypadá jako kokosový ořech a určitě byste nestáli o to, aby vám v deštném pralese Jižní Ameriky spadl na hlavu. Bylo by to z výšky – 50 metrů. Juvie ztepilá je jedním z nejvyšších stromů v Amazonii, její plody ale ukrývají 12 – 22 semen s tvrdou skořápkou a vynikajícím jádrem – para ořechy!
PROČ JE JÍST?
Bohaté na selen a hořčík, které zlepšují koncentraci a klidní nervovou soustavu.
Ořechové tyčinky si zamiluje každý! Videohub