Jednosemenný suchý nepukavý plod je botanické označení pro ořech. A správně usuzujete, že sem patří ten lískový nebo vlašský. S dalšími plody  mi už to tak jednoduché není...

Schovaný lusk

Ať už mu říkáte burák, arašíd (ti moudřejší podzemnice olejná), nejde o ořech, ale luštěninu! Lusky rostou pod zemí, a to jen díky tomu, že je z Peru domestikovali lidé. Ve volné přírodě se totiž vůbec nevyskytují, je třeba je zasadit jako brambory. A poté sklidit.

PROČ JE JÍST?

Zlepšují paměť, pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva i žaludku.

Boží hrozny

Pochutnáváme si na nich už víc než 9000 let (archeologové datují první nález v Iráku z roku 6750 př.n.l.!) a na Zem je prý ze zahrady Eden propašoval Adam! Řeč je o pistáciích, které také nejsou ořechy v pravém slova smyslu. Jde o zralá semena malých plodů řečíku pistáciového, které rostou v hroznech.

PROČ JE JÍST?

Pomáhají redukovat »špatný« cholesterol a snižovat krevní tlak

Šiška z jehličnanu

Jen na samčím květu borovice pinie najdeme tolik oblíbené piniové oříšky. I zde jde pouze o semena asi 15centimetrové šišky. Aby se tyto vynikající ořechy dostaly na stůl, je třeba šišky po sklizni otevřít pomocí tepla, vyloupat, vykartáčovat a zbavit šupinek.

PROČ JE JÍST?

Snižují cholesterol a podporují spalování tuků.

Obří dobrota

Trochu jako jablíčko, trochu jako paprika vypadá zdužnatělá část květu ledvinovníku západního. Dobrota, o kterou nám jde – kešu oříšek – se objeví při zrání pod ním! Plod je chráněn tvrdou skořápkou, která křehne až tepelnou úpravou.

PROČ JE JÍST?

Udržují střeva v dobré kondici, snižují pocit hladu.

Parakoule

Vypadá jako kokosový ořech a určitě byste nestáli o to, aby vám v deštném pralese Jižní Ameriky spadl na hlavu. Bylo by to z výšky – 50 metrů. Juvie ztepilá je jedním z nejvyšších stromů v Amazonii, její plody ale ukrývají 12 – 22 semen s tvrdou skořápkou a vynikajícím jádrem – para ořechy!

PROČ JE JÍST?

Bohaté na selen a hořčík, které zlepšují koncentraci a klidní nervovou soustavu.

 

Fotogalerie
5 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Ořechové tyčinky si zamiluje každý! Videohub