1. Jsou jak křížovky
Původ českého názvu luštěnin pochází z toho, že rostou v luscích. Proces jejich vybírání z lusků se dříve běžně nazýval luštění. Stejně jako u křížovek.
2. Čtvrtina je z Indie
Indie vyprodukuje 23 milionů tun luštěnin ročně, což je 25 % světové produkce.
3. Chrání před nemocemi
Strava bohatá na luštěniny prokazatelně snižuje riziko obezity, zácpy a rakoviny střev.
4. Nadýmání lze zmírnit
Nadýmání způsobují oligosacharidy. Pomáhá dostatečně dlouhé namočení luštěnin před úpravou, dlouhé vaření na nižší teplotu (neuvaří se, musí se rozpustit a slít), klíčení, přidání octa či citronu při vaření i některé druhy koření jako kmín, tymián, bobkový list, fenykl či kurkuma.
5. Jsou ekologické
Pěstování luštěnin půdu nedegraduje, ale zlepšuje její vlastnosti, proto se používají i jako meziplodiny. Pomáhají i chránit vodu, protože při vypěstování 1 kilogramu čočky spotřebujete jen 1250 litrů vody, zatímco na jeden kilogram hovězího 13 tisíc litrů vody.
6. Jí se všude
Průměrně lidé snědí 13 g luštěnin denně. Nejvíce v Africe, kde tvoří až 20 % příjmu bílkovin. Nejméně naopak v Severní Americe nebo v severní a východní Evropě, kde tvoří méně než 5 % příjmu bílkovin.
7. 6000 let
Bob obecný, nebo též fava fazole, se v Americe kultivuje už 6000 let. Celkově je známo téměř 23 000 druhů luštěnin.
8. Tři sestry
Kryštof Kolumbus popisoval, jak původní Američané pěstují tři plodiny naráz: kukuřici, která sloužila i jako tyčka na popínání fazolí, fazole na oplátku kukuřici hnojily a v jejich stínu pak rostly dýně, které byly chráněny před žárem slunce. Říkalo se jim tři sestry a jejich kombinace je součástí řady receptů.
9. Základ kuchyně
V řadě zemí tvoří luštěniny nepostradatelnou část kuchyně. Třeba v Mexiku (smažené černé fazole), Británii (fazole v tomatě), Blízkém východě (falafel, humus), Číně a Japonsku (sója, edamame a sójový sýr tofu) nebo Indii (dhal, pappadum). Naše čočka nakyselo také není k zahození.
10. Nosí štěstí
Luštěniny na první novoroční oběd, abychom získali štěstí a prosperitu, nejíme jen u nás. Čočku si stejně jako my dopřávají i Slováci, Němci, Rakušané, Maďaři, Italové, Francouzi, Španělé nebo dokonce Brazilci. V USA upřednostňují jinou luštěninu, black-eyed peas, tedy vignu čínskou.
Strava našich babiček. Jak se jedlo za první republiky? Videohub