A tím je středomořská dieta, doplněná recepty z takzvaných modrých zón, tedy míst na Zemi, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má mimořádný podíl.

V Blesku na vás čeká program na 30 dní, s devadesáti recepty na snídaně, obědy a večeře. Objevují se v nich často sýry, vajíčka, drůbeží maso… „Objevuje se tam především rostlinná strava, postavená na obilovinách, luštěninách a zelenině,“ doplňuje Petr Havlíček s tím, že nikdo při středomořské dietě trpět hlady nebude. „To je jedno ze specifik tohoto typu stravy, že na relativně velký objem má nižší energetickou hodnotu.“

Proto pro letošek můžete zapomenout i na počítání kalorií – recepty jsou sestaveny tak, aby odpovídaly vhodnému dennímu příjmu. Proto je můžete i bez výčitek libovolně kombinovat.

„Recepty jsou sestaveny vzorově – nikdo nemusí slepě dodržovat to, co má být třetí den k obědu. Nic není přesně nalajnováno. Když má někdo chuť dát si třetí den oběd z pátého dne, klidně ať si ho dá. Nebo mu zbyla půlka večeře z předcházejícího dne? Tak ať si ji klidně dá k obědu!“ říká Petr Havlíček.

A podotýká, že základním měřítkem této diety je heslo: Jez do polosyta. „Když někdo bude hladový, nemusí se bát si ještě trochu přidat, když naopak bude mít pocit, že je nasycený, nemusí celé jídlo dojídat. Výhodou tohoto programu je také to, že tímhle typem jídla se vlastně nedá takzvaně přežrat.“

Co nová Blesk dieta nabídne?

• Dietní program na 30 dní

• Recepty na snídaně, obědy a večeře

• Jídla můžete libovolně zaměňovat

• Start nového životního stylu s delším dožitím

• Žádné počítání kalorií a energií.

• Už v pondělí v deníku Blesk

První díl diety Petra Havlíčka startuje už v pondělí 8. ledna.
Autor: koláž Blesk

Video
Video se připravuje ...

Petr Havlíček: Alkohol a hubnutí Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
4 fotografie