Proč si je dopřávat?

● zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtů ● prospívají krevnímu oběhu a srdci (zejména při vysokém krevním tlaku) ● jsou vhodné při revmatismu ● mají dobrý vliv na žaludek a podporu trávení ● působí detoxikačně ● potlačují únavu a bolesti hlavy ● podporují imunitu ● pomáhají při průjmech a nechutenství ● doporučují se při chudokrevnosti

Vařené, či pečené?

Jsou dva základní způsoby úpravy jedlých kaštanů. Buď se vaří ve vodě, nebo se pečou v troubě. Vařené lze použít jako základ do krémové polévky, lze je i nastrouhat či pasírovat a podávat například na sladkých ovocných pohárech.

OHŘEV POD POKLIČKOU

Kaštany důkladně promyjte a ostrým nožem nařízněte špičku každého plodu do kříže. Vložte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, a zakryjte pokličkou. Přiveďte do varu, snižte teplotní stupeň plotýnky a mírným varem vařte kaštany zhruba 20 minut. Poté hrnec odstavte z vařiče, ale vodu neslévejte. Nechte odstát 5 minut a poté vylovte jen tolik kaštanů, kolik stihnete oloupat zatepla.

KLASIKA Z TROUBY

Nejsnadnější příprava jedlých kaštanů je pečení. Opět kaštany nařízněte svrchu ostrým nožem do kříže. Troubu předehřejte na 200 °C, kaštany vyskládejte na plech a dejte na 10 – 15 minut péct. Loupejte ještě zatepla.

● Pečené nebo vařené kaštany vždy loupejte ještě horké – pokud vystydnou, oloupat už nepůjdou. Pokud se vám to stane, můžete je přihřát.

● Při pečení nesmějí plody zčernat, pokud se to stane, už nepůjdou oloupat.

● Hotové a oloupané nespotřebované kaštany můžete také uchovat v mikrotenových sáčcích v mrazničce.

Tip navíc: Karamelové kaštanové lupínky

Sto gramů hotových pečených a oloupaných kaštanů nakrájejte na 5mm plátky. Na pánvi rozehřejte 40 g másla, přisypejte 90 g krupicového cukru, můžete přidat trochu mletého chilli, a vmíchejte plátky kaštanů. Nechte zkaramelizovat a na závěr přisypte trochu soli.

 

Video
Video se připravuje ...

DIY: Voskové ozdoby na vánoční stromeček Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
3 fotografie