Hoch trávil prázdniny na táboře Mash 4077 a domů chtěl tátovi a mámě poslat dvě pohlednice. V nich vzkazoval, jak se má skvěle, jak moc je má rád, myslí na ně a hodně se mu po nich stýská.

Textem a nakreslenými srdíčky vyplnil celý prostor na psaní včetně místa pro adresáta, takže napsal jen poštovní směrovací číslo, jenže to, jak se později ukázalo, ani nebylo správné. Navíc měl jen jednu známku, takže si řekl, že na druhý pozdrav do okénka pro její nalepení nakreslí obrázek.

Skončily by v koši

Podle poštovního směrovacího čísla dorazily pohlednice do Svobodných Dvorů, části Hradce Králové. Jelikož na nich nebyl adresát, pošta je dala bokem. Takové zásilky pak končí v úschovně, a když se k nim nikdo nehlásí, likvidují se. „Pohlednice po měsíci,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Tohle hradecká pošťačka Lenka Frolíková (49), u níž skončily, nechtěla dopustit. Jelikož je máma, ví, o jak velkou radost by klouček i rodiče přišli. „Bylo mi jich líto,“ řekla. A tak začala pátrat. Kouzelné skřítky, kteří v Pošťácké pohádce navedli pošťáka Kolbabu správným směrem při hledání adresáta zamilovaného psaníčka, Lenka Frolíková k dispozici neměla.

Jí pomohla moderní technologie a šťastná souhra náhod. „Napadlo mě požádat o pomoc facebookové stránky Svobodných Dvorů s uvedením, že se hledá mamka a taťka »pokémona« Patrika z tábora Mash Trutnov, jak chlapec na pohlednici psal,“ popsala pošťačka.

Adresa za pár hodin

Výzvy na sociální síti si brzy všiml bratr hlavního vedoucího tábora Mash 4077, který ve Svobodných Dvorech bydlí. „Když mi poslal tu výzvu, věděl jsem, že jde o našeho Patrika a obratem jsem zaslal adresu,“ uvedl šéf táborníků Josef Zezula. Už druhý den po vyhlášení pátrání pošťačka mohla pohlednice vložit do obálky a poslat rodičům hocha do 15 kilometrů vzdálené Roudnice.

„Jsem rád, že to skončilo šťastně jako v té pohádce. Páťa adresu znal, ale to víte, děti. Samé srdíčko a najednou neměl prostor, kam ji napsat,“ řekl a poděkoval za doručení pohlednic chlapcův táta Tomáš. Oproti Čapkově povídce na ně ani nečekal rok a den.

 

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
5 fotografií