Vytvořte past

Octomilky neodolají směsi jedné kapky prostředku na nádobí a několika deci jablečného či vinného octa, vína nebo piva. Případně i pár kouskům přezrálého ovoce, jako je banán nebo broskev. Nádobku s touto pochutinou uzavřete potravinářskou fólií s několika dírkami. Dovnitř mušky vůně naláká, ale ven cestu nenajdou. Podobně funguje i trychtýř, který uzavře hrdlo nádoby, nebo plastová lahev s odříznutým a otočeným vrškem.

Vysajte je

Vznáší se vám nad linkou, dřezem či nad košem hustý roj octomilek? Můžete je vysát vysavačem a v závěrečné fázi ještě do hubice běžícího luxu stříknout insekticid, který hromadný mord mušek dokoná.

Rychlý uzel

Najděte přezrálé ovoce, které je drží ve vaší kuchyni, a vyhoďte je do koše. Odpadkový pytel naaranžujte tak, aby u jeho ústí zbýval jen úzký otvor. Když většina mušek nalétá dovnitř, rychlým pohybem pytel uzavřete a vyneste do smetí.

Kde se berou?

Vypadá to, že se líhnou ze vzduchu, ale není to tak. Octomilky si nejčastěji domů přineseme s ovocem, na které v obchodě nebo na zahradě nakladly svá vajíčka. Bio ovoce a to ze zahrádky je v tomto ohledu častějším zdrojem, protože není stříkáno insekticidy. Mohou přiletět i otevřeným oknem. Vycítí hnijící ovoce na více než 6 kilometrů.

Prevencí je čistota

Ihned po příchodu z nákupu či ze zahrádky ovoce a zeleninu důkladně omyjte. Pomáhá i uskladnit plody v lednici. Při čištění nezapomínejte ani na důkladnou očistu koše a výlevky v dřezu, kterou čas od času prolijte vařící vodou nebo čističem. I tam se totiž množí. Místa, kde se octomilky líhnou, mohou obsahovat plísně, bakterie E.coli nebo salmonely a drobné mušky je pak mohou roznášet po vaší kuchyni.

Byt zamoří rychle

Z každého nakladeného vajíčka se během deseti dní vylíhne jedinec schopný naklást 20 až 30 dalších vajíček. Jedna samička může během svého života naklást až 500 vajíček.

Fascinují vědce

Octomilky mají stejný počet chromozomů DNA jako lidé. Díky tomu a faktu, že mohou dostat lidské nemoci jako diabetes, pomáhají lidem při výzkumu léků na cukrovku a další nemoci. Vědci si všimli, že samečci neúspěšní při páření pijí čtyřnásobně víc alkoholu než ti úspěšní.

Takhle žijí

Délka života: 2 až 6 týdnů.

Vajíčko: Měří do 0,5 milimetru a má tvar rýže. Zhruba za 2 dny se stane larvou.

Larva: Je to 3 až 4 mm dlouhý červík, který se živí ovocem. Za 4–5 dní se zakuklí.

Kukla: Má zhruba 3 mm a za 4–5 dní se vylíhne muška.

 

Video
Video se připravuje ...

Odborníci SZÚ testovali čtyři propagované ochrany před krvesajícím hmyzem. SZÚ

Fotogalerie
7 fotografií