Šiška od indiánů

Ananas pochází z Brazílie a Paraguaye, odkud jej místní kmeny indiánů rozšířily do Střední Ameriky a Mexika. První ananas přivezl do Evropy v roce 1493 španělský mořeplavec Kryštof Kolumbus. Exotické ovoce pojmenoval jako »Piňa de Indes«, borovice indiánů, protože mu tvarem připomínal šišku.

Neroste na stromě

Ananas neroste na stromě, ale uprostřed přízemní rostliny ananasovníku, která dorůstá do výšky okolo metru. Na plantážích ananas vyroste, i když není rostlina opylována, protože se množí vegetativně. To znamená, že pro vypěstování nové rostliny se využije část staré rostliny. V přírodě ananasovníky opylovávají kolibříci.

Proti zánětům i na dobré trávení

Čerstvý ananas obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. Nejvíce je ale ceněný díky vysokému obsahu enzymu bromelinu, který pomáhá štěpit bílkoviny z potravy. Bromelin působí protizánětlivě, dokáže zmírnit bolest a otoky a podporuje hojení ran.

Také brání přílišnému shlukování krevních destiček, takže je prospěšný v prevenci srdečních chorob, jelikož snižuje riziko krevních sraženin. A mimo jiné pomáhá i při trávení.

Jak poznat zralý?

Ananas si při nákupu pečlivě prohlédněte. Měl by mít svěží barvy – od zelené přes zlatavou až po sytě žlutou. Jeho povrch by neměl být svraštělý, plesnivý nebo nahnilý. Když plod zlehka zmáčknete, zralý ananas by měl být pevný mírně poddajný. Vonět by měl sladce.

Pokud cítíte nakyslý, čpavý odér, ananas nekupujte. Svěží by měla být i růžice listů. Zkuste jeden z listů ze středu vytrhnout. Nemělo by to jít ani příliš ztuha, ani moc lehce. Pokud list upadne téměř sám od sebe, je nejspíš přezrálý nebo nahnilý.

Doma »nedojde«

Při nákupu je důležité vybrat zralý kus. Nespoléhejte na to, že nezralý ananas doma »dojde«. Jakmile se ananas utrhne, už nedozraje. Nedostatečně zralý je kyselý a může dráždit žaludek.

Jak ananas snadno naporcovat?

Zralý ananas položte na dostatečně velké a pevné prkénko. Odřízněte spodní a vrchní část s listy a ananas postavte. Velkým ostrým nožem odřezávejte postupně dokola shora dolů slupku. Případná ostnatá očka odstraňte pomocí škrabky na brambory.

Poté ovoce podélně rozpulte a každou polovinu rozdělte ještě na další polovinu, takže vám vzniknou čtvrtky. Z každé z nich odřízněte vnitřní dřevnatou část a nakrájejte na libovolně velké kousky.

Proč je drahý?

Pěstování a sklizeň ananasu trvá 2 – 3 roky, po dozrání většinou rostlina uhyne. Navíc má ananasovník pouze jeden jediný plod, takže není divu, že ananas je drahé ovoce.

 

Video
Video se připravuje ...

Exotické grilování: Ananas Videohub/recepty

Fotogalerie
4 fotografie