Důležitá pravidla

Důležité je především zajistit rostlinám dostatek slunce, vody a živin. S tím pomůže správné rozvržení prostoru, častá závlaha, kvalitní hnojiva i speciální květníky. Ani dostatek plochy není neřešitelný problém, protože i na těch nejskromnějších balkonech a terasách ji najdete směrem do výšky – vertikálně. Minimálně bylinky a okrasné květy se tam určitě vejdou.

Takto to poroste 

Pozice: balkon směrem na jih nebo dobře osluněný

Květináč: hliněný a především světlý, protože tmavé by se mohly slunečními paprsky zbytečně ohřívat a rostlinu poškodit. Musí mít otvory pro odvod vody

Závlaha: podle potřeby, ovoce a zelenina potřebují každodenní. Pomoci si můžete samozavlažovacími truhlíky.

Čas se vyplatí

Založení i malé zahrádky vám zabere docela dost času. Ten kdyby vám někdo proplatil, můžete si tu zeleninu a bylinky koupit desetkrát. Podle psychologů ale stačí i půlhodina zahradních prací k tomu, aby se člověku prokazatelně snížila stresová nálož. Navíc víte zcela přesně, jaké chemikálie při pěstování používáte. A to je k nezaplacení.

Kompost ze žížal

Žížalí kompost, takzvaný vermikompostér, je skvělý doplněk jakékoliv zahrádky na balkoně. Rostliny jsou zde totiž odkázány na malé množství půdy v květináči, a když vyčerpají její živiny, neprosperují. Žížaly vám z běžných zbytků ovoce a zeleniny z kuchyně vytvoří skvělé tekuté hnojivo. Celý systém funguje v uzavřeném kbelíku, který nepáchne do okolí.

Vertikální záhon

Stačí si vybrat zeď natočenou ke slunci a na ni na nějakou konstrukci upevnit truhlíky směrem do výšky. Využít můžete závěsné systémy nebo si lze konstrukci i s truhlíky vyrobit z europalet. Stačí vyrazit kladivem nepotřebná středová prkna a použít je jako dno budoucích truhlíků. Vyložíte je netkanou textilií připevněnou sponkovačkou a vysypete hlínou.

Čemu se bude dařit?

Bylinky – bazalka, kopr, levandule, libeček, máta, meduňka, pažitka, petržel, rozmarýn, šalvěj, tymián...

Zelenina – fazole, lilek, paprika, rajčata, ředkvičky, salát, chilli papričky

Ovoce – angrešt, jahody, kiwi, ostružiny, rybíz, sloupovitá jabloň

 

Video
Video se připravuje ...

Jak na provzdušnění trávníku? Zkuste i vertikulaci! Videohub

Fotogalerie
8 fotografií