Mýtus: Růžové víno je moderní vynález

Růžová vína mají dlouhou historii. První zmínky o nich pochází už ze 4. století př. n. l., kdy Hippokrates povzbuzoval své pacienty, aby pili světle červený lahodný nápoj. Velkého rozmachu se pak růžová vína dočkala ve středověku, především ve Francii.

Mýtus: V Česku nemá tradici

Vína s růžovým nádechem se u nás vyráběla už od 16. století. Drobní vinaři se smíšenou výsadbou museli lisovat své nadrcené hrozny na obecních lisech. Tím se proces výroby vína protáhl a čekání na volný lis způsobovalo, že mívali výsledný mošt zbarvený do růžova. V současnosti se zejména moravská rosé řadí mezi světovou špičku.

Mýtus: Rosé je směs červeného a bílého vína

Ne! Míchání je dokonce zakázáno zákonem. Růžové víno sice může vzniknout i společným použitím bílých a modrých hroznů ještě před kvašením, ale nejběžnější postup je jen velmi krátký čas (3 - 24 hodin), po který jsou před lisováním rozmačkané hrozny modrých odrůd v kontaktu se slupkami. To ty totiž obsahují červené barvivo, které dává výslednému vínu barvu.

Mýtus: Nejsou tak kvalitní

I růžová vína mohou mít špičkovou kvalitu stejně jako vína bílá a červená. Klíčem kvality je odrůda, kvalita hroznů, výrobní proces a zručnost vinaře.

Mýtus: Mají méně alkoholu

Chutnají sice svěže a lehce, ale při pohledu na etiketu zjistíte, že se můžete setkat i s »růžáky«, které mají až 14 % alkoholu.

Mýtus: Jsou to sladká »čůča«

 I mezi růžovými víny můžeme vybírat z celé škály, jak mezi suššími s převládající kyselinkou, tak i mezi sladkými. Záleží na záměru vinaře.

Mýtus: Kvalita se řídí odstínem

Síla zbarvení rozhodně není ukazatelem kvality vína. Intenzita růžové se odvíjí od odrůdy, a hlavně délky macerace (technologický postup). Čím déle se hrozny macerují spolu se slupkami, tím je pak víno tmavší a jeho barva sytější.

Víte, že….

…růžové víno je stále oblíbenější? Každý rok se po celém světě vyrobí zhruba 20 milionů hektolitrů a u nás v průměru přes 600 000 hektolitrů.

Tip: Vyrazte ho ochutnat

Užít si růžové víno můžete 20. května v Praze na festivalu Růžový máj. Milovníci růžového se můžou těšit na 44 stánků s vínem, degustace a bohatý doprovodný program.

 

Video
Video se připravuje ...

K dani z tichého vína hovoří prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Jiří Nováček

Fotogalerie
4 fotografie