Cukrář Josef Maršálek v novém dílu kuchařského pořadu Buchty po ránu připraví smažené těsto na tři způsoby. Inspirujte se českými vdolky bez droždí.

Potřebujete: 250 g měkkého tučného tvarohu, kůru z 1 citronu, 300 g dětské krupice, 20 g cukru krupice, 5 g soli, 6 g prášku do pečiva, 1 vejce M, 40 g oleje.

Na náplň: tvaroh, smetanu, cukr, na dozdobení povidla.

Postup

  • V míse smícháme tvaroh, vejce, sůl, cukr a citronovou kůru. Promícháme. Teprve poté přidáme olej a stěrkou rozmícháme dohladka. Přidáme krupičku smíchanou s práškem do pečení. Mícháme, dokud nezískáme kompaktní hmotu. „Právě ona kombinace tvarohu, oleje a prášku do pečiva vytvoří těsto podobné tomu kynutému,“ upřesňuje cukrář Maršálek s tím, že tentokrát ale nepotřebujeme droždí.

  • Těsto dáme na 12 až 15 minut odpočinout do lednice, aby bylo soudržné a krásně vychlazené.
  • Pracovní plochu posypeme moukou a těsto rozválíme na asi centimetr tlustou placku. Z placky skleničkou vykrajujeme kolečka, kdo chce, může si udělat i dírku uprostřed každého kolečka.
  • Hned vkládáme do vařícího oleje (cca 175 stupňů) a smažíme dozlatova. Vyndáme a položíme na talíř s ubrouskem, který nám nasaje přebytečný tuk.
  • Smícháme tvaroh, smetanu a cukr a šlehačem vyšleháme dopevna. Pozor, abychom náplň nepřešlehali, mohla by nám zřídnout. Náplň dáme do cukrářského sáčku a vdolky nazdobíme. Na závěr dozdobíme ještě povidly.

Další díly oblíbeného pořadu najdete ZDE.

 

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem Videohub

Fotogalerie
8 fotografií