Na paměť i cholesterol

Med obsahuje cukr, který zrychluje metabolismus, což ocení všichni, kteří chtějí zhubnout. Dopřávat by si ho navíc měli lidé s vyšším cholesterolem, protože žádný neobsahuje a jeho složky a vitaminy naopak přispívají ke snižování jeho hladiny. Kromě jiného je výborným bojovníkem se stresem, obnovuje buněčný systém a také zlepšuje paměť. Glukóza v něm obsažená se rychle vstřebává do krve, a tak rovněž podporuje relaxaci, spánek a zmírnění psychických problémů.

Jak na medový dort?

Suroviny

Těsto: • 200 g másla • 300 g cukru krupice • 3 lžíce medu • 2 lžíce citronové šťávy • 5 vajec • 500 g hladké mouky • lžíce jedlé sody

Krém: • ½ sladkého karamelového kondenzovaného mléka • 150 g másla • lžíce medu

Na posypání: • vlašské ořechy

Postup: V hrnci rozpustíme máslo. Přidáme cukr, med a citronovou šťávu a směs vyšleháme dohladka. Necháme trochu zchladnout a zašleháme vejce. Poté přisypeme mouku smíchanou s jedlou sodou a vše spojíme do hladké směsi.

• Řídké těsto natřeme v tenké vrstvě na pečicí papír a pečeme postupně několik plechů v troubě rozehřáté na 200 °C asi 8 minut.

• Pláty těsta ořízneme na pravidelné, stejně velké obdélníky, odřezky rozdrobíme a uschováme na zdobení. Na pláty vychladlého těsta natíráme krém z vyšlehaného zkaramelizovaného kondenzovaného mléka, medu a másla. Pláty klademe v několika vrstvách na sebe.

• Navrch dortu natřeme tenkou vrstvu krému a posypeme drcenými ořechy a drobečky z odřezků těsta.

Tip: Pokud neseženeme karamelové kondenzované mléko, koupíme klasické a plechovku zcela ponořenou ve vodě vaříme 3 hodiny na mírném plameni, poté necháme vychladnout.

 

Video
Video se připravuje ...

Jaká potravina se nikdy, opravdu nikdy nezkazí? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie