Potřebujete: 500 g čočky, 150 g cibule + 1 na osmažení, lžíci hladké mouky, 200 g sádla, lžíci cukru, lžíci soli, 2 špetky pepře, 2 lžíce octa, 1 feferonku, 1 skleničku nakládaných bílých cibulek, 600 g uzeného bůčku.
Postup: Dopředu si namočíme čočku. Poté vodu slijeme a v nové osolené vodě uvaříme čočku doměkka. Čočku potom opět slijeme, ale necháme si na dně trochu vody, ve které se vařila.
Na 100 g sádla si osmažíme nadrobno nakrájených 150 g cibule. Když trochu zesklovatí, zasypeme ji lžící hladké mouky a připravíme si krémovou jíšku. Pak smícháme v hrnci čočku, kterou jsme slili, s cibulovou jíškou. Dochutíme lžičkou cukru a 2 lžícemi octa. Podle chuti osolíme a opepříme. A provaříme asi 5 minut, aby čočka zhoustla.
Na 50 g sádla si opečeme dozlatova z obou stran čtyři 150 g plátky uzeného bůčku. Krájíme je silnější, aby v nich zůstala po opečení šťavnatost a výrazná chuť uzeného masa. Na závěr si na 50 g sádla orestujeme nadrobno nakrájenou velkou cibuli dohněda, tou pak ozdobíme čočku na talíři. Přidáme čerstvé orestované feferonky a nakládané cibulky.
Recept: Čočka na kyselo Videohub