Jak na dokonalé chlebíčky: Návod krok za krokem a tipy přímo od profesionálky
-
Jsou ryze českým vynálezem, s radostí se do nich zakousnou malí i velcí a nechybí na žádné oslavě. A určitě by měly mít své místo na silvestrovské tabuli! Řeč je o obložených chlebíčcích. Jak z nich udělat luxusní záležitost? To vám prozradí královna českých chlebíčků Jindřiška Šindelářová.
- 1.
Veka je základ
Základem dokonalého chlebíčku je podle Jindřišky Šindelářové veka. Ta musí být křupavá a těsto měkké. „Proto je lepší ji koupit v pekárně než balenou v obchodě. My veku krájíme našikmo,“ radí žena, která založila svůj podnik před 30 lety.
- 2.
Malé kousky v salátu
A stejně důležitou roli hraje na chlebíčku bramborový salát. Chlebíček je totiž tak dobrý, jak je dobrý salát (případně pomazánka). Brambory do salátu vařte ve slupce a ještě horké je loupejte. „Doporučuji mít brambory a zeleninu nakrajené na menší kousky. Salát, ve kterém budou velké kousky brambor, nebude na chlebíčku držet a nebude se dobře konzumovat,“ radí. A rozhodně používejte jen kvalitní majonézu.
VideoVideo se připravuje ...Bramborový salát: recept a postup, jak na to
- 3.
Strouhané vejce dodá šmrnc
Zapomínat byste neměli ani na poměr surovin. „K salámu vždy patří kyselá okurka, jako ozdobu pak doporučujeme použít třeba kadeřavý salát biondo, který vypadá velmi efektně a zároveň chlebíčku dodá šťavnatost. U klasického chlebíčku se šunkou pak nezapomeňte na vejce vařené natvrdo, to přelijte majonézou a můžete na něj ještě nastrouhat vejce nebo třeba tvrdý sýr. Pak bude váš chlebíček dokonalý,“ dodává královna českých chlebíčků.
- 4.
Místo nože vidlička
Chlebíček nemažte nožem, ale strukturu tvořte vidličkou. Nejenže to vypadá hezky, ale je to i praktické. Ozdoba (listový salát, rajče, šunka apod.) z takto namazaného chlebíčku padá méně.
- 5.
Jak na šunkový s vejcem
Bramborový salát rozprostřete na veku a pomocí vidličky udělejte strukturu.
Na konec chlebíčku dejte kousek listového salátu biondo, na něj položte půlku vejce natvrdo. Na vejce dejte lžičku majonézy.
Majonézu pokryjte nastrouhaným vejcem (strouhejte druhou půlku vejce natvrdo).
Vedle vejce vyskládejte měsíček rajčete a plátek salátové okurky.
Smotejte šunku a naaranžujte ji na zbývající prázdné místo na chlebíčku.
- 6.
Jak na krabí chlebíček
Kvalitní krabí pomazánku nandejte na veku pomocí vidličky tak, abyste udělali strukturu.
Zhruba na třetinu chlebíčku položte kousek listového salátu.
Na salát položte měsíček citronu, proužek červené papriky (kapie) a ozdobte kadeřavou petrželkou.