Sezonní ovoce z našich zahrádek snese něco víc než jen cukr s citronovou šťávou, nemyslíte? Chuť jahod můžete zvýraznit mátou, meruňky snesou bílý rum. „Marmelády dělám samozřejmě i klasické, ale s každým druhem ovoce zkouším experimentovat, a udělat tak i několik skleniček s netradičními příchutěmi,“ říká maminka tří malých kluků.

Děti mají mlsný jazýček. Proto jim udělala marmeládu třeba s čokoládou, kterou si s oblibou dávají na palačinky. Piškotové těsto pak promazává džemem smíchaným s alkoholem. „S broskvemi ladí rozinky namočené v rumu se skořicí. Do třešní dávám několik kapek portského vína a hruškový džem je skvělý s brandy,“ přidává ještě několik tipů nápaditá hospodyňka.

Jahodová s rumem

SUROVINY: 2 kg jahod, 1 kg želírovacího nebo třtinového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 lžíce rumu.

POSTUP: Jahody operte, odstopkujte a nechte okapat, několik plodů dejte stranou, zbytek rozmačkejte a smíchejte se želírovacím cukrem. Do směsi přilijte šťávu z poloviny citronu a za stálého míchání 5 minut provařte. Sběračkou sbírejte pěnu. Ochutnejte, a pokud je dost sladká, přidejte zbytek citronové šťávy.

Když po zkoušce na talířku začne rosolovatět, přidejte do ní na malé kousky pokrájené zbývající jahody a provařte ještě asi 2 minuty. Do hotové směsi přimíchejte rum, naplňte jí sklenice, uzavřete a sterilizujte 20 minut při 85 °C.

Prázdná sklenice je nejlepší vizitka 

Výrobě marmelád Anna Jelínková (28) z Bedřichova doslova propadla. Bodovala i v prestižní mezinárodní soutěži Dalemain Marmelade Awards v Anglii. Začínala takzvaně pokus omyl, dnes už má svůj vytříbený styl. „Prázdná sklenička po snídani je tak pro mne vždy ta nejlepší vizitka, že marmeláda chutnala,“ říká a nabízí předpis na exotiku.

Mango a prosecco

SUROVINY: 2 kg manga, 800 g cukru, 2 citrony, 40 g citrusového pektinu, lahev kvalitního prosecca.

POSTUP: Mango nakrájené na kostky pomalu prohřívejte, přidejte 500 g cukru a šťávu z citronů. Vařte pět minut, přidejte pektin smíchaný se zbytkem cukru a pokračujte ještě tři minuty. Hrnec odstavte z plotny a nechte lehce zchladit. Pak už jen přidejte prosecco a plňte do skleniček. Uzavřené sterilujte 10 minut při 80 °C.

ZDARMA speciální příloha již v pátek v deníku Blesk

* Domácí džemy i marmelády

* Připravte si na zimu celé ovoce do sklenic

* Povidla nemusí být jen švestková

* Vyzkoušejte omáčky k masům a sýrům

 

Video
Video se připravuje ...

Jahodová marmeláda Videohub/recepty

Fotogalerie
4 fotografie