Pátek jako den tragédií a smůly vykresluje především Bible. V tento den byl podle ní ukřižován Kristus, začala potopa světa, v Babyloně došlo ke zmatení jazyků, Kain zabil Abela a Eva nabídla Adamovi jablko. Prostě všechno špatně.

Třináctka pak symbolizuje neštěstí v podobě počtu hostů poslední večeře Páně, kdy třináctým měl být zrádce Jidáš. V pátek třináctého října 1307 začalo i vraždění a pronásledování rytířského řádu templářů a od té doby už pověrčiví lidé měli jasno. Spojení pátku a třináctky nic dobrého nepřináší.

Je to jen pověra?

Těchto 13 faktů vám to, alespoň trochu, objasní...

1* Pátek třináctého se vyskytuje maximálně třikrát do roka.

2* Strach z pátku třináctého má dokonce dva odborné psychologické názvy: paraskavedekatriafobie a friggatriskaidekafobie. Strach z čísla třináct je pak triskaidekafobie.

3* Výškové budovy často nemají žádné podlaží označené jako třinácté. Jednoduše toto číslo vynechávají, případně na něj umisťují ostrahu či údržbu. Podle firmy Otis vyrábějící výtahy to je až 85 % budov.

4* Podle průzkumu pojišťovny Generali by pátek 13. vynechalo 37 % lidí při plánování operace, 34 % lidí při klíčovém rozhodnutí v životě nebo 16 % při podpisu zásadní smlouvy.

5* Z pohledu dopravních statistik je pátek dlouhodobě nejhorším dnem v týdnu, co se týče nehod. Loňské statistiky to jen potvrdily.

6* V pátek 13. se potopila výletní loď Costa Concordia.

7* Třináctka byla přeskočena už v Chammurapiho zákoníku.

8* Třináctku nesnášel kupříkladu Winston Churchill, který odmítal třináctého kamkoliv cestovat.

9* V pátek 13. zemřel italský operní skladatel Gioachino Rossini nebo americký raper Tupac Shakur.

10* Kdyby se jich dožil, oslavil by proslulý režisér hororů Alfréd Hitchcock své sté narozeniny v pátek třináctého roku 1999.

11* V pátek 13. října 1972 se na mrazivých vrcholcích And zřítilo letadlo s uruguayským ragbyovým týmem. Jedenáct lidí ze 45 zemřelo při pádu, ale většina až při 72 dní dlouhém čekání v mrazivé pustině na záchranu. Té se dožilo 16 lidí.

12* Třináctka není jediné smolné číslo. Kupříkladu staří Římané měli problém s číslem 17 (XVII), protože přehozením písmen získali slovo VIXI, které znamenalo »Můj život skončil«. Smrt připomíná i číslo čtyři v čínštině, a proto v hotelech v Asii někdy vedle třináctého chybí i čtvrté, čtrnácté a čtyřiadvacáté podlaží.

13* Třináctka je považována za šťastné číslo v Indii a Thajsku.

Video
Video se připravuje ...

Kde se vzala pověra o pátku třináctého? Videohub