Události posledních dnů mnoho radosti nepřinášejí, na draka je i počasí. Nalaďte se na přicházející svátky jara. Pohodu protkanou krásou lze zažít ve vsetínském zámku na výstavě, která představuje valašské fenomény. Ve vitrínách je unikátní kolekce 72 výšivek, které jsou tak jemné, že se nechce uvěřit, že něco tak dokonalého lze vytvořit rukou.

„Sever Valašska proslavily daleko za hranicemi. Soubor dokumentuje vývoj bílého vyšívání od počátků v 1. polovině 19. století až do počátku 20. století,“ uvedla kurátorka výstavy Milada Fohlerová. Výšivka ovlivnila i tradiční kraslice. K zhlédnutí je jich 155.

Vzory se vyškrabují do černě nabarveného vajíčka. Charakteristická je »mřežka«, tedy mřížka, doplněná rostlinnými motivy. „Jsou zde vzácné kousky z muzejních sbírek od 20. let do konce minulého století i práce současné na slepičích, husích i pštrosích vejcích,“ dodala kurátorka.

Jak se vytváří?

Tenké plátýnko, bílá bavlnka, jehla, rám a především obdivuhodná zručnost a trpělivost. To je vše, co potřebujete. Z technik se uplatnilo náročné prostřihávání a vytahování nití z osnovy látky za vzniku sítka. Dírky se například vyplňovaly »pavoučky«, což jsou pavučinky z nitek.

Dvě koruny za hodinu práce

Valašská výšivka byla zdrojem obživy. V roce 1873 si vyšíváním na Rožnovsku přivydělávalo na 700 žen, mužů a dětí. Za hodinu mravenčí práce dostávaly v roce 1940 okolo dvou korun. Pro srovnání, chléb tehdy stál 2,25 korun a boty 89. Um se předával v rodinách z generace na generaci. Později ve vyšívačských školách nebo kurzech v Zubří a v Rožnově.

Výstava: Fenomény Rožnovska

Kde: Zámek Vsetín

Kdy: úterý až neděle od 9 do 17 hodin, do 29. května

Za kolik: 90 Kč, snížené 70, děti 6 až 15 let 50 Kč

Průběh Velikonoc a kdy přesně se slaví.

Video
Video se připravuje ...

Průběh Velikonoc a kdy přesně se slaví Videohub

Fotogalerie
5 fotografií