Tvarohové dorty z pořadu Peče celá země: Čokoládový, s drobenkou i se skořicovou polevou!
-
Tvarohové dorty jsou nadáchané a plné bílkovin. Představují tak zdravější variantu mlsání. Upečte si svůj dokonalý moučník podle receptů tří soutěžících z pořadu Peče celá země.
- 1.
Janin drobenkový tvarohový dort
Drobenka: 250 g polohrubé mouky, 100 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžička kypřicího prášku, 5 g vanilkového cukru.
Postup: Polohrubou mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr a čajovou lžičku kypřicího prášku smícháme v plastové misce. Studené máslo si nastrouháme na struhadle a rukama vypracujeme drobenku, kterou vmačkáme na dno a boky dortové formy o průměru 23 cm. Dáme chladit do ledničky.
Tvarohová náplň: 500 g tučného tvarohu, 200 ml polotučného mléka, 3 vejce, 100 g krupicového cukru,25 g vanilkového pudinku, 10 g vanilkového cukru, lžička citronové šťávy, kůra z jednoho citronu, špetka soli, čerstvý červený rybíz.
Postup: Do misky dáme krupicový cukr, vanilkový pudink, špetku soli a vanilkový cukr. Sypkou směs promícháme tak, aby se důkladně rozmíchal pudink s ostatními surovinami. Poté přidáme lžičku citronové šťávy, kůru z jednoho citronu, vysušený tvaroh, mléko a vejce. Vše důkladně promícháme na hladkou směs, kterou vlijeme do vychlazené drobenky, poklademe čerstvým rybízem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi 40 minut.
Sněhová čepice: 6 vajec, 60 g krupicového cukru.
Postup: Pomocí papírové kuchyňské utěrky octem vytřeme mísu kuchyňského robotu, tím předejdeme špatnému vyšlehání sněhu. Poté pomocí balonové metly vyšleháme sníh z bílků a cukru, který naneseme na upečený dort, a pečeme dalších 10 minut.
- 2.
Čokoládovotvarohový dort od Lenky
Korpus: 240 g hladké mouky, 160 g změklého másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový lusk, kůra z citronu, špetka soli.
Postup: Utřeme máslo s cukrem v robotu, přidáme vejce, sůl, vanilku a kůru. Poté zapracujeme prosátou mouku. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme vychladit. Kulatou formu o průměru 20 cm vytřeme máslem a z těsta si vyválíme kruhový plát, který přeneseme do formy, kde ho prsty umačkáme, včetně boků po celém obvodu.
Tvarohovočokoládová náplň: 250 g tučného tvarohu, 100 g zakysané smetany, kůra z jednoho citronu, 100 g krupicového cukru, 60 g změklého másla, 3 vejce, 30 g čokoládového pudinku, 150 g 56% čokolády.
Postup: Vyšleháme máslo s cukrem, do kterého postupně přišleháme vejce, jedno po druhém. Pak vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu, kůru, pudink a na závěr vychladlou čokoládu, kterou jsme si rozehřáli ve vodní lázni. Hotovou směs vylijeme do připraveného korpusu a pečeme na 170 °C cca 45 minut.
Malinový rozvar: 200 g mražených malin, 50 g krupicového cukru (dle chuti), 35 g želatinového ztužovače, 70 ml vody, 150 g čerstvých malin, máta.
Postup: Provaříme maliny s cukrem a necháme vypařit vodu. Vedle si rozmícháme želatinu ve vodě. Přilijeme k rozvařeným malinám a necháme provařit. Lehce vychladlou směs vylijeme na dort a dáme do lednice ztuhnout. Zdobíme čerstvými malinami a mátou.
- 3.
Tvarohový dort se skořicovou polevou od Zuzany
Těsto: 200 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, 70 g moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, 100 g másla, 30 g hrubé mouky na vysypání formy.
Postup: Mouku smícháme se solí, olejem, vejcem, cukrem a kakaem. Přidáme 100 gramů nakrájeného másla a vypracujeme těsto.
Tvarohová náplň: 3 vejce, 120 g moučkového cukru, 500 g měkkého tvarohu v kostce, 50 g 33% smetany, 30 g vychlazeného rozpuštěného másla, 3 jablka.
Postup: Tři žloutky a cukr utřeme do pěny, vmícháme tvaroh, smetanu a rozpuštěné máslo. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do tvarohové směsi.
Poleva: 50 g másla, 50 g třtinového cukru, 5 g mleté skořice, 15 g hladké mouky.
Postup: Na mírném ohni necháme rozpustit máslo, přidáme cukr, skořici a mouku.
Dekorace: 20 g moučkového cukru, 30 g plátků mandlí, máta, jablka.
Postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Dortovou otevírací formu vystříkáme olejem a vyložíme pečicím papírem nebo vysypeme moukou. Na dno formy dáme těsto a vytvarujeme cca 3cm okraje. Na těsto naskládáme na slabé plátky pokrájená jablka a nalijeme tvarohovou směs, na kterou rozlijeme připravenou polevu, kterou lehce vmícháme do horní vrstvy tvarohu.
Pečeme cca 50 minut. Patnáct minut před koncem pečení dort posypeme mandlovými lupínky a necháme dopéct. Podáváme pocukrované a ozdobené mátou a jablky.