Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Recepty na nadýchané dorty z Peče celá země: Zkuste citronový, šampaňský i kokosový!

/
  • Recepty na dorty z druhé řady soutěže Peče celá země
    16. března 2022 ● 16:02

    Dali jste si za úkol konečně se naučit péct lahodné a nádherně zdobené dorty? Inspirujte se výtvory účastníků soutěže Peče celá země. Vyzkoušejte hned tři originální recepty.

  • 1.

    Lenčin citronový dort „Slunečnice“ 

    Potřebujete: na korpus: 285 g hladké mouky, 9 vajec, 255 g krupicového cukru, 3 vanilkové cukry, 83 g slunečnicového oleje, kůra z 1 citronu, špetka soli.

     

    Připravíme si 3 formy o průměru 15 centimetrů. Vyložíme je pečicím papírem. Vyšleháme celá vejce s oběma cukry do husté pěny. Šleháme alespoň 15 minut. V průběhu přidáme kůru, špetku soli a ke konci šlehání přilijeme olej. Následně vmícháme prosátou mouku (lehkými pohyby – aby nám z těsta neuniklo příliš vzduchu).

     

    Těstem naplníme všechny tři formy a pečeme na 170 °C cca 15 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Zkoušíme špejlí. Hotové korpusy necháme vychladit a vyklopíme. Každý prořízneme dvakrát, tak vznikne devět pater.

     

    Na lemon curd: 70 ml citronové šťávy, kůra ze 2 citronů, 60 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 50 g másla.

     

    Všechny ingredience smícháme ve vodní lázni a mícháme, dokud nevznikne hustá hmota. Dáme vychladit.

     

    Na mascarpone krém: 500 g mascarpone, 300 g smetany, 150 g moučkového cukru, 3 termizované sýry (300 g), 100 g másla.

     

    Vyšleháme si máslo, cca 5 minut, postupně přidáváme cukr. Dohromady šleháme asi 15 minut, dokud máslo nezbělá a nezvětší objem. Přidáme mascarpone a termizované sýry. Vedle v míse si vyšleháme šlehačku a přidáme postupně do směsi s mascarpone.

    Na swiss meringue: 450 g másla, 300 g krupicového cukru, 6 bílků.

     

    Máslo dáme šlehat do té doby, než zbělá. Mezitím v míse rozmícháme cukr s bílky a dáme nad vodní lázeň. Směs musí mít mezi 71 a 75 °C. Potom odstavíme a vyšleháme do lesklého tuhého sněhu. Do másla po částech přidáváme sníh a šleháme na nižší výkon.

     

    Dekorace: gelové barvivo, 50 g černého kakaa

     

    První patro korpusu připevníme k podložce kouskem krému. Každé patro promažeme mascarpone krémem a jako druhou vrstvu mažeme lemon curd. Tento proces opakujeme až k vrchnímu patru, které pomažeme pouze tenkou vrstvou mascarpone krému. Krém, který kouká ze stran, zahladíme a dáme vychladit. Připravený swiss meringue si rozdělíme na několik částí.

     

    Největší část si obarvíme teplou žlutou. Další část necháme bílou, tu použijeme na lehký obmaz kolem dortu. Pomocí zubaté špičky si na dort nastříkáme kruh, kolem kterého stříkáme lístky po celém obvodu. Další část máslového krému potřebujeme na modelaci stonku, který si obarvíme nazeleno. Stříkáme také pomocí zubaté špičky. Struktury docílíme pomocí párátka.  

  • 2.

    Janin šampaňský čokoládový dort

    Na čokoládový korpus: 160 g másla pokojové teploty, 210 g moučkového cukru, 8 vajec, 160 g 52% čokolády, 200 g polohrubé mouky, 1 a 1/2 lžíce kakaa, 9 g kypřicího prášku, 6 lžic mléka.

     

    Máslo s cukrem prošleháme. Poté po jednom zašleháme všechny žloutky. Ve druhé misce si vyšleháme bílky. Nad parou rozpustíme čokoládu a navážíme sypké suroviny, které dobře promícháme. Do vyšlehané žloutkové hmoty přidáme rozpuštěnou čokoládu, 6 lžic studeného mléka, sypké suroviny a vše vložíme do mísy robotu. Nakonec pomocí stěrky vpracujeme bílkový sníh. Pečeme přibližně hodinu na 180 °C, doba pečení se může lišit v závislosti na průměru dortové formy. Vychlazené korpusy dvakrát prořízneme.

     

    Na višňové vklady:  600 g vypeckovaných višní, 150 g krupicového cukru, 50 ml vody, 72 g pektinu, citron.

     

    Než se nám upečou korpusy, připravíme si višňové vklady, které necháme pořádně ztuhnout. Višně, polovinu cukru a vodu přivedeme k varu, poté višně rozdrtíme ponorným mixérem a přidáme zbytek cukru s pektinem. Necháme provařit asi minutu, nakapeme asi 10 kapek citronu, chvíli provaříme a vlijeme do tří ráfků vyložených potravinovou fólií.

     

    Na čokoládovou pěnu se šampaňským:  450 g smetany, 305 g 65% čokolády, 245 ml plnotučného mléka, 100 ml šampaňského, 1 lžíce studené vody, 10 g práškové želatiny.

     

    Smícháme želatinu s vodou, aby nabobtnala. Ve středně velkém rendlíku přivedeme mléko k varu, stáhneme z plotny a zašleháme želatinu. Do velké mísy dáme čokoládu, kterou zalijeme teplým mlékem a necháme 30 sekund odstát, poté promícháme do hladké směsi a přidáme šampaňské. V robotu vyšleháme studenou smetanu na střední rychlost tak, aby tvořila měkké špičky.

     

    Ještě teplou ganáž vléváme po malých částech do vyšlehané šlehačky. Pokaždé jemně promícháme. Pěnu zakryjeme potravinovou fólií a dáme chladit do lednice na 10 minut.

    Na  čokoládovomáslový krém:  900 g másla, 260 g krupicového cukru, 90 ml vody, 12 žloutků, 100 g 41% čokolády.

     

    Vodu s cukrem smícháme ve středně velkém rendlíku a vaříme, dokud nedosáhne teploty 121 °C, poté stáhneme z plotny. Do mísy robotu dáme žloutky, které šleháme při vysoké rychlosti.

     

    Robot necháme běžet na vysoké otáčky a pomalu po stěně robotu lijeme horký sirup. Poté mícháme dalších 5 až 7 minut, dokud není směs světlá, nadýchaná a hustá. Robot přepneme na nízké otáčky a pomalu zašleháme změklé máslo. Nakonec zašleháme rozpuštěnou čokoládu, která nesmí být horká.

     

    Dekorace barvy květiny: Na tři dortové korpusy vložíme višňové želé a uděláme kolem dokola ráfek z máslového krému. Na další dva uděláme také ráfek z máslového krému, ale bez želé. Takto předpřipravené korpusy dáme chladit.

     

    Jakmile nám vychladne šampaňský krém, naplníme ho do perfektně zachlazených ráfků. Naplněné korpusy dáme opět chladit (ideálně do mrazáku). Poté je poskládáme následovně: korpus s vkladem, korpus s krémem, korpus s vkladem. Obmažeme máslovým krémem a dáme do mrazáku. Stejným způsobem naskládáme i druhou polovinu dortu a opět dáme zchladit. Jakmile budou tyto dvě části skvěle vychlazené, položíme jednu na druhou, zatřeme nahrubo máslovým krémem a dáme do lednice. Dort vyhladíme zbytkem krému a nadekorujeme.

  • 3.

    Kokosový dort od Václava 

    Na korpus: 410 g másla, 410 g krupicového cukru, 9 vajec, 225 g strouhaného kokosu, 450 g hladké mouky, 255 ml kokosového mléka, 30 g extra tmavého kakaa.

     

    Formy vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 160 °C. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a části cukru ušleháme sníh, a to dokud nezačne bělat. Poté přidáme zbytek cukru. Máslo mixujeme 15 minut. Poté zašleháme žloutky. Následně přidáváme kokosové mléko. V momentě, kdy je mléko spojené s těstem, vmícháme stěrkou prosátou mouku a kokos. Nakonec zapracujeme sníh a kakao. Korpusy pečeme cca 60 minut.

     

    Na krém: 750 ml kokosového mléka, 5 žloutků, 100 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 68 g másla špetka, soli.

     

    Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny. Následně opatrně zašleháme mouku se špetkou soli. Kokosové mléko ohříváme na mírném ohni, aby se nezačalo vařit. Za stálého míchání do směsi vajíček přidáváme mléko. Žloutkovou směs nalijeme k zbytku mléka a mícháme ruční metlou, dokud krém nezačne houstnout, a to cca 10 až 15 minut. Přikryjeme fresh fólií a necháme vychladit. Poté vyšleháme s máslem.

    Na čokoládovou ganáž:  600 g bílé čokolády, 600 g 33% smetany.

     

    Smetanu přivedeme za stálého míchání k varu a ihned sundáme z plotny. Poté čokoládu přelijeme smetanou a necháme stát cca 10 minut překryté talířkem. Poté stěrkou vymícháme dohladka, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě stát 2 až 3 hodiny.

     

    Kokosové chipsy: 100 g kokosových chipsů, 100 g třtinového cukru, 50 g vody.

     

    Z vody a cukru uděláme cukrový sirup, velmi až výrazně hustý. Kokosové chipsy polijeme sirupem a dáme do trouby na 150 °C dozlatova zkaramelizovat.

     

    Dekorace: ananas, brusinkový džus, řeřicha, granátové jablko.

     

    Vychlazené korpusy rozřízneme a promažeme krémem, poté potřeme celý dort ganáží z čokolády a dozdobíme připravenými květy z ananasu (ty si připravíme tak, že ananas nakrájíme na kolečka, dáme je na plech s pečicím papírem a lehce polijeme brusinkovým džusem), kokosovými chipsy a ovocem.

    Fotogalerie
    9 fotografií

    Cukrářka Mirka van Gils (60): Proč skončila v Peče celá země?

    Video
    Video se připravuje ...

    Cukrářka Mirka van Gils (60): Proč skončila v Peče celá země?  Markéta Reinischová a archiv Mirky van Gils Slavíkové

Dnešní horoskopy