Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zimní recepty prababiček: Tradiční šišky s mákem, zelňačka i pravé kyselo z Krkonoš

/
  • 11. února 2022 ● 09:02

    Zima je dlouhá, slunečních paprsků je pomálu a chmurné počasí náladě nepřidává. Není divu, že únor patří mezi nejdepresivnější měsíce roku. Proti špatnému rozpoložení ale pomáhá dobré jídlo! A naše prababičky měly osvědčené recepty, které v zimě zahřály nejen na těle, ale i na duši...

  • 1.

    Zelňačka

    POTŘEBUJETE: ✔ 1 balíček bílého kysaného zelí ✔ 1 litr zeleninového vývaru ✔ 2 brambory ✔ 2 nožičky oblíbené klobásy ✔ 100 ml 33% smetany ke šlehání ✔ 2 lžíce hladké mouky ✔ 1 lžíci másla ✔ 2 lžíce mleté sladké papriky ✔ 2 bobkové listy ✔ 2 kuličky nového koření ✔ 3 kuličky pepře ✔ ½ lžíce cukru krupice ✔ sůl ✔ zakysanou smetanu k servírování.

     

    POSTUP: Nejprve uvařte na kostičky nakrájené, oloupané brambory. Poté dejte do hrnce zelí i s nálevem, zalijte ho vývarem (200 ml) a nechte vařit na mírném plameni cca 10 minut. Zalijte zbytkem vývaru, přidejte bobkový list, nové koření, pepř a uvařené brambory a osolte. Smíchejte mouku se smetanou ke šlehání a postupně směs přilijte k polévce.

     

    Máslo nechte rozpustit na pánvičce a přidejte k němu mletou papriku. I tuto směs přidejte do polévky a nechte provařit. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a dochuťte cukrem.

  • 2.

    Krkonošské kyselo

    POTŘEBUJETE: ✔ 200 g chlebového kvásku ✔ 600 ml vody ✔ hrst sušených hub ✔ 500 g brambor ✔ 50 g másla ✔ 1 cibuli ✔ 100 ml smetany ke šlehání ✔ 4 vejce ✔ pažitku ✔ kmín ✔ sůl ✔ pepř.

     

    POSTUP: Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce.

     

    Vejce připravte míchaná, lehce syrová. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

  • 3.

    Bramborové šišky s mákem

    POTŘEBUJETE: ✔ 600 g brambor typu B ✔ 1 vejce ✔ špetku soli ✔ 250 g hrubé mouky + mouku na pomoučení ✔ mletý mák dle chuti ✔ moučkový cukr dle chuti ✔ rozpuštěné máslo na přelití dle chuti.

     

    POSTUP: Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí. Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody. Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem.

     

    Podívejte se, jak na bramborové noky.

    Video
    Video se připravuje ...

    Bramborové noky Videohub/recepty

    Bramborové šišky můžete připravit i naslano. Stačí 200 g strouhanky, 2 lžíce sádla a sůl. V pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.

    Fotogalerie
    3 fotografie

Dnešní horoskopy