Jak poznáte, že špatně padne

1. Zapínání není pod lopatkami v linii prsů.

2. Ramínka se zapínáním tvoří »véčko«.

3. Kostice podprsenky máte příliš nízko.

4. Přední část podprsenky odstává.

5. Boční kostice se zařezávají do kůže a tlačí.

6. Prsy »přetékají« z košíčků ven – ať v horní části, či z boku.

7. Při pokrčení ramen košíčky odstávají.

8. Po sundání podprsenky jsou vidět otlaky.

Jak vybrat tu pravou

Výběr velikosti podprsenky začíná u měření. Budete potřebovat krejčovský metr a měřte tak, aby byl při měření natažený, ale neškrtil. Dbejte na to, aby byl metr vždycky ve vodorovné poloze.

Obvod

Obvod hraje velmi důležitou roli. Právě ten by totiž měl nést většinu váhy prsů. Správně zvolený obvod má k tělu těsně přiléhat i být dostatečně volný, aby umožňoval i hluboký nádech.

Zadní část by neměla jít od těla odtáhnout na vzdálenost větší než na tři prsty. Zadní díl svírá pravý úhel k pažím, zapínání je ve stejné výšce jako přední část podprsenky. V žádném případě se zadní část nesmí posouvat nahoru. Pokud se to děje, je obvod příliš velký.

V přední části podprsenky by se pod kostici neměl vejít více než jeden prst. Pokud zvednete ruce nahoru, zůstane správně zvolená podprsenka na stejném místě. V přední části se nesmí vyhrnovat přes prsy.

Košíčky

Na košíčcích se dá lehce poznat, zda podprsenka sedí tak, jak má. Čeho si u košíčků všímat?

● Jedním ze signálů může být tzv. přetékající prs, kdy se do příliš malého košíčku ňadro nevejde, přetéká a tvoří nepěkné boule.

● Pokud je košíček příliš velký, okraje od prsu odstávají, při pohybu se podprsenka krabatí a různě shrnuje.

● Při správně zvolené velikosti by měl košíček kopírovat linii prsu a přirozeně na ni navazovat.

Ramínka

Nesmějí se zařezávat, ale ani padat. Signálem, že s podprsenkou není vše v pořádku, mohou být bolesti ramen. Ty jsou totiž často způsobeny opět nevhodně zvoleným (velkým) obvodem podprsenky.

 Kostice

Kostice má za úkol podpírat prsy. Měla by prs obepínat, ne se do něj zařezávat. Konec kostice by se měl nacházet pod podpažím. V přední části podprsenky má těsně přiléhat k tělu.

Dobrá rada

Pozor! Je třeba myslet na to, že velikosti košíčků se zmenšují (nebo zvětšují) úměrně s velikostí obvodu. Košíček B je tak u obvodu 70 menší než u obvodu 80 a podprsenka 65D má přibližně stejně velký košíček jako 70C a 75B atp. Pokud tedy vybíráte užší obvod, musíte zvolit větší velikost košíčků.

Fotogalerie
3 fotografie

Jaké spodní prádlo patří pod bílé oblečení? Nenechte se zmást, bílé to není!

Video
Video se připravuje ...

Jaké spodní prádlo patří pod bílé oblečení? Nenechte se zmást, bílé to není! Videohub