Recepty na slané quiche: Upečou je i v pořadu Peče celá země!
-
Pie, quiche, torte, tarta… Nebo taky hezky česky koláč. V každém jazyce se mu říká jinak, jedno ale vždy musí mít společné: hezky křupavou, dohněda vypečenou kůrku, která se spojí s lehce mazlavou náplní. Klasickým příkladem je vyhlášený quiche Lorraine. Slané koláče budou péci i v dalším díle soutěže Peče celá země.
- 1.
Bramborový koláč
POTŘEBUJEME: ✔ 1 cibuli ✔ 1 kg brambor ✔ 200 g anglické slaniny ✔ 100 g parmazánu ✔ sůl, pepř ✔ špetku muškátového oříšku ✔ hrst bylinek (petrželka, rozmarýn, tymián) ✔ 150 ml smetany ke šlehání ✔ 200 g zakysané smetany ✔ 3 vejce ✔ máslo na vymazání
POSTUP: Brambory oškrábeme a nakrájíme je na slabé plátky. Na pánvi orestujeme nakrájenou slaninu. Pak ji vyjmeme a ve výpeku necháme zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli. Vše přemístíme do misky, kde zlehka promícháme se strouhaným parmazánem, solí, pepřem a kořením. Oba druhy smetany promícháme s vejci, solí a pepřem. Formu na koláč si dobře vymažeme a rozložíme do něj polovinu ochucených brambor. Zalijeme polovinou smetanové směsi.
Pak poklademe zbylé brambory a dáme péct na 150 °C do trouby. Po 20 minutách koláč vyjmeme a zalijeme druhou polovinou smetany. Dopékáme při 140 °C asi 30 minut
- 2.
Slaný koláč s hruškami a modrým sýrem
POTŘEBUJEME: ✔ 1 balení listového těsta ✔ 2 lžíce dijonské hořčice ✔ 2 menší cibule, žlutou a červenou ✔ 2 hrušky ✔ 80 g modrého sýra s plísní ✔ 1 hrst vlašských ořechů ✔ rukolu dle chuti
POSTUP: Listové těsto si rozválíme na pomoučněné ploše do obdélníku. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, rozetřeme na něj hořčici a rozložíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Přidáme plátky hrušky a všechny okraje přehneme dovnitř, aby náplň nevytékala. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Poté koláč vyndáme, rozdrobíme na něj modrý sýr a přidáme nahrubo nasekané ořechy. Vrátíme do trouby na 10 minut dopéct. Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme s čerstvou rukolou.
- 3.
Cukeťák
POTŘEBUJEME: ✔ 3 hrnky nahrubo nastrouhané cukety ✔ 1 hrnek polohrubé mouky ✔ ½ hrnku strouhaného sýra ✔ 4 vejce ✔ 250 g pikantní klobásy ✔ sůl, pepř ✔ chilli ✔ majoránku ✔ 7 stroužků česneku ✔ hrst sekané petrželky
POSTUP: Nastrouhanou cuketu necháme okapat a dobře z ní vymačkáme vodu. V míse ji smícháme s moukou, strouhaným sýrem, vejci, na kostičky nakrájenou klobásou a veškerým kořením. Nakonec přidáme prolisované stroužky česneku. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu na 180 °C zhruba 35 minut.
NÁŠ TIP: Místo klobásy můžete použít uzené maso. Cukeťák pak chutná trochu jako nádivka.
- 4.
Quiche Lorraine
POTŘEBUJEME: Na těsto: ✔ 280 g hladké mouky ✔ 150 g studeného másla ✔ 2 žloutky ✔ 3 lžíce vody ✔ Na náplň: ✔ 160 g oloupané cibule ✔ 250 g plátků anglické slaniny ✔ 540 g 33% smetany ✔ 120 g strouhaného sýra ✔ 2 celá vejce + 6 žloutků ✔ 1 lžíci oleje ✔ ½ lžičky muškátového oříšku ✔ 1 lžičku mletého pepře ✔ 5 g soli
POSTUP: V míse smícháme mouku, na kostičky nakrájené máslo, žloutky a 3 lžíce vody a rukama důkladně propracujeme těsto, které dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice. Poté z něj vyválíme kulatou placku, kterou vložíme do vymazané koláčové formy. Těstem vysteleme i okraje. Přebytky seřízneme nožem. Těsto zakryjeme kruhem pečicího papíru a zatěžkáme fazolemi. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 12 minut. Poté necháme korpus lehce vychladnout, nalijeme na něj náplň a pečeme už jen při 170 °C dalších 25 minut.
A jak připravíme náplň?
Cibuli a slaninu nakrájíme na jemné nudličky. V pánvi rozehřejeme olej a na středním plameni orestujeme slaninu dozlatova. Vyjmeme ji na kuchyňský papír a necháme vychladnout, na zbytku oleje orestujeme dozlatova cibuli a taktéž necháme vychladnout. Poté v míse smícháme žloutky a vejce, vyšleháme metlou a přidáme všechny ostatní suroviny včetně opečené slaniny a cibule. Dobře promícháme.