Lehké saláty k povánoční očistě: Cizrnový, tuňákový i hruškový se sýrem
-
Polevili jste během svátků a holdovali bez zábran cukroví, alkoholu, chlebíčkům a dalším pochutinám? Pak je čas na trochu odlehčený jídelníček, abychom svému trávicímu ústrojí dopřáli trochu odpočinku. Chutné saláty nabité vitamíny a vlákninou k tomu velmi dobře poslouží…
- 1.
Cizrnový s kozím sýrem
SUROVINY: • 420 g cizrny ve slaném nálevu • hrst polníčku • 100 g čerstvého kozího sýra • 250 g vařené a loupané červené řepy Zálivka: • 6 lžic olivového oleje • 1 lžíce medu • 2 lžíce balzamikového octa • sůl a pepř
POSTUP: • Cizrnu přecedíme a vložíme do mísy. Na ni rozprostřeme polníček a rozdrobený kozí sýr. • Řepu vyjmeme z obalu, necháme okapat a nakrájíme na tenké plátky či kostičky. • Na zálivku prošleháme všechny uvedené ingredience. Řepu přelijeme zálivkou a necháme minimálně 30 minut marinovat. • Poté plátky vyjmeme a přidáme k salátu. Zbývající marinádou zakapeme salát a podáváme s pečivem.
- 2.
Těstovinový s tuňákem
SUROVINY: • 300 g těstovin (drobnější tvary) • 100 g černých oliv • 300 g tuňáka v olivovém oleji • 150 g polníčku • 250 g cherry rajčat • 150 g mozarelly či jiného sýra dle chuti • sůl, pepř • trocha citronové či limetové šťávy • do salátu můžeme přidat i další zeleninu dle chuti (papriky, okurka…)
POSTUP: • Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. • Poté k nim v míse přidáme tuňáka, včetně části olivového oleje, ale nepřeháníme to, aby nebyl salát příliš mastný. Máme- -li tuňáka ve vlastní šŤávě, přidáme olivový olej samostatně.
• Olivy nakrájíme na kolečka a přidáme také do mísy, společně s přepůlenými rajčátky a sýrem. Polníček omyjeme, osušíme a vsypeme k ostatním surovinám. • Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a promícháme. Necháme vychladit a můžeme podávat.
- 3.
Hruškový se sýrem a ořechy
SUROVINY: • 3 hrušky • lžíce másla • 100 g vlašských ořechů • 5 lžic cukru (můžeme použít i med) • 100 g salátových listů (rukola, polníček…) • 100 g sýra s modrou plísní• balzamikový ocet
POSTUP: Hrušky oloupeme, nakrájíme na měsíčky a vykrojíme jádřince. Pokrájíme je a opečeme na rozehřátém másle na pánvičce, přidáme rozpůlené ořechy, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. • Karamelizované hrušky s ořechy poklademe na natrhané listy salátů a posypeme nahrubo nakrájeným modrým plísňovým sýrem. Pokapeme troškou balzamikového octa a podáváme s bagetkou, kterou můžeme rozpéct v troubě s troškou másla a bylinkami.
Zkuste také salát z kysaného zelí
VideoVideo se připravuje ...Salát z kysaného zelí Videohub/recepty