Čtyři lahodné domácí likéry: Zkuste kávový, čokoládový, medový i vaječnou klasiku!
-
Zbývá vám při vánočních přípravách trocha času? Investujte ho do výroby domácího likéru. Vyjde levněji než ten kupovaný a ta chuť!
- 1.
Vaječný likér
Suroviny: • 0,5 kg moučkového cukru • 10 žloutků • 1 vejce • 2 slazená kondenzovaná mléka • 0,5 l mléko • 0,5 l rum • vanilkový lusk
Postup: • Všechny žloutky plus jedno celé vejce rozmixujeme s cukrem do hladkého krému. • Poté nalijeme obě kondenzovaná mléka, normální mléko a vydlabaná semínka z vanilkového lusku a rozmixujeme znovu. Nakonec přilijeme rum (množství si můžeme určit dle chuti)
- 2.
Medový likér
Suroviny: • 700 ml vodky (lze použít i rum) • 125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru • 125 g medu • citron • 1 celá skořice
Postup: • Citron oloupeme a nakrájíme na plátky. Do příhodné nádoby dáme kolečka citronu, čerstvě nastrouhaný zázvor, skořici, med a vše zalijeme vodkou. Necháme 3 dny louhovat. • Následně přes sítko slijeme do lahve. Tento likér je vhodné užívat každý večer ½ panáka jako prevenci proti nachlazení, nebo jen tak na dobrou noc.
- 3.
Kávový likér
Suroviny: • 350 g slazeného kondenzovaného mléka • 120 ml rumu • 20 g vanilkového cukru • 6 vrchovatých lžiček instantní kávy • 200 ml smetany ke šlehání
Postup: • Kávu rozpustíme ve 30 ml horké vody. • Do rendlíku dáme kondenzované mléko spolu se smetanou a vanilkovým cukrem. Na mírném plameni zahříváme, dokud nebude vše dohladka vymíchané. • Přidáme kávu, promícháme, stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Po vystydnutí přilijeme rum a promícháme. • Plníme do umytých a suchých uzavíratelných sklenic. Skladujeme v lednici a likér před nalitím vždy pořádně protřepeme.
- 4.
Čokoládový likér
Suroviny: • 100 g 70% čokolády • 150 g moučkového cukru • 200 ml 35% smetany • 250 ml rumu • 4 zarovnané lžíce kakaa
Tip: Kdo má rád spojení čokolády a pomeranče, může přidat do likéru také pomerančovou kůru.
Postup: V hrnci smícháme smetanu, cukr a kakao. Pomalu zahříváme a přidáme nasekanou čokoládu. Udržujeme teplotu – nevaříme. Jde o to, aby se všechny ingredience rozpustily a spojily. • Dáme odstát a necháme vychladnout, dokud nebude mít tato čokoládová smetana pokojovou teplotu. Jakmile je smetana vlažná, přilijeme rum (kdyby byla smetana stále horká, rum by se z části odpařil). • Naplníme do lahví a uchováváme v ledničce.
Jak zabalit dárky netradičních tvarů?
VideoVideo se připravuje ...Jak zabalit dárky netradičních tvarů? Videohub