Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Blíží se Mikuláš! Připravte pro děti domácí snickers, nutellu nebo želé bonbony!

/
  • Domácí recepty na mikulášskou nadílku.
    1. prosince 2021 ● 15:17

    Mikulášská nadílka bývá pro děti úvodem do nejkrásnějšího období roku. Sice to vypadá, že letos bude nejcennějším darem uhlí od čerta, ale sladkosti jsou přece jen sladkosti. Zkuste místo nakupování udělat laskominy doma, a nadělit tak nejen dětem poctivé želé bonbony z ovoce, nutellu nebo snickers tyčinky.

  • 1.

    Zdravé želé bonbony

    SUROVINY: • 1,5 šálku čerstvé ovocné či zeleninové šťávy (viz barevné kombinace šťáv) • 4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem) • 2–4 lžíce medu • ½ lžičky vanilkového extraktu (můžeme vynechat) • můžeme přidat i např. lžíci vitaminu C

     

    Barevné kombinace ovocných šťáv:

     

    Červená = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy

     

    Oranžová = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus

     

    Žlutá = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa (POZOR! Ananas nepoužíváme, obsahují enzym bromelin, díky kterému by želatina neztuhla)

     

    Zelená = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno

     

    Fialová = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí.

    POSTUP: • Námi zvolené šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, a poté promícháme. • Nyní šťávu ohřejeme na středním plameni. Ale nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitaminy. Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky, tedy med, vitaminy a extrakty (pokud se je rozhodneme přidat).

     

    • Pokud máme všechny ingredience smíchané, nalijeme želatinu do forem a necháme chladit, asi po dobu 2–3 hodin. Následně nakrájíme na drobné kostičky, či vykrájíme jiné tvary a můžeme zabalit, případně ještě obalit v cukru. • Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, vydrží nám 2–3 týdny.

  • 2.

    Domácí snickers tyčinky

    SUROVINY: Poleva: • 500 g mléčné nebo hořké čokolády

     

    Nugát: • 60 g kondenzovaného mléka • 60 g másla • 150 g třtinového cukru • 70 g 100% arašídového másla • 150 g pražených solených arašídů

     

    Karamel: • 100 g třtinového cukru • 24 g másla • 200 g kondenzovaného mléka.

    POSTUP: • Dvě střední zapékací formy vyložíme pečicím papírem. • Ve vodní lázni rozpustíme 200 g čokolády, kterou opatrně vytvoříme první vrstvu tyčinek – nalijeme ji a rozvrstvíme na pečicí papír do zapékací formy. Nyní dáme na chvilku do mrazáku a vytvoříme si mezitím nugát.

     

    • Cukr s máslem zahřejeme na pánvi, jakmile se cukr rozpustí, přidáme kondenzované mléko, arašídové máslo a posekané arašídy. Formy vytáhneme z mrazáku a nugátovou vrstvu naneseme na ztuhlou čokoládu, opět dáme do mrazáku a vytvoříme si karamel.

     

    Na pánvi rozhřejeme cukr, a jakmile začne karamelizovat, přidáme na kousky pokrájené máslo a kondenzované mléko. Vše zahříváme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Karamelovou vrstvu naneste na arašídovou a opět dáme formy do mrazáku. • Nakonec ve vodní lázni rozpustíme zbylou čokoládu, kterou navrstvíme na karamelovou vrstvu a dáme ještě na 15 minut do mrazáku. Poté formy přendáme do lednice a necháme hodinu tuhnout.

     

    Po hodině můžeme nakrájet tyčinky. Odhalené boky namočíme ještě do čokolády, aby tyčinky byly celé obalené (ale nemusíme), a dáme ještě do lednice zatuhnout. Poté už můžeme dle libosti zabalit a připravit k nadílce.

  • 3.

    Nutella

    SUROVINY: • 200 g lískových ořechů • 100 ml rostlinného mléka (rýžové, kokosové) • 2 lžíce kokosového oleje • 3 až 4 lžíce medu • 2 lžíce hořkého kakaa • 2 lžičky vanilkové esence.

    POSTUP• Zapneme troubu na 170°C. Lískové oříšky nasypeme na plech nebo ohnivzdorné mísy a dáme je na 10 minut do trouby. Oříšky se musí jenom rozvonět, dáváme pozor, aby se nespálily. Vyndáme oříšky z trouby a utěrkou je promneme, zbavíme je tak slupek. • Vsypeme je do mixéru a umixujeme na oříškové máslo. Musíme být trpěliví, občas budeme muset mixér zastavit, seškrábnout oříšky ze stěny a pokračovat v mixování.

     

    • Když mají lískáče dostatečně krémovou konzistenci, přidáme zbývající suroviny a vše umixujeme dohromady na lesklou lískooříškovou pomazánku. Hotovou nutellu naplníme do skleničky a uložíme do chladu.

    Fotogalerie
    3 fotografie

    Čert by neměl děti zbytečně děsit, spíše být v pozadí, říká psychoterapeut.

    Video
    Video se připravuje ...

    Čert by neměl děti zbytečně děsit, spíše být v pozadí, říká psychoterapeut 

Dnešní horoskopy