Bez vajíček se v kuchyni obejde jen málokdo. Jen v loňském roce snědl podle údajů Českomoravské drůbežářské unie každý obyvatel ČR v průměru 263 vajec. I proto je důležité umět si vybrat.

Sledujte kód

Právě ten spolehlivě určí, odkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí nosnice. Informace o tom, kde byla vejce balena, totiž nemusí odpovídat původu vajec. Ten si ověříme právě na skořápce – česká vejce nesou označení CZ.

Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže. Na krabičce by pak neměly chybět údaje o velikosti vajíček (S, M, L, a XL), jakosti či minimální trvanlivosti. Ta nesmí být delší než 28 dní po snůšce.

Jak se v něm vyznat?

První číslice na vajíčku určuje, z jakého chovu nosnice pochází.

■ Pod číslem 3 najdeme vejce z klecových chovů.

■ Dvojka označuje vejce nosnic v halách.

■ Jednička na skořápce ukazuje na slepice chované ve volném výběhu.

■ 0 pak označuje vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

Nenechte se zmást

„Při nákupu bychom se neměli nechat zmást jen designem obalu. Krabička v »bio« barvách s obrázkem volně se pasoucích slepic ještě neznamená, že vejce opravdu pocházejí z volného chovu. To musíme vždy ověřit údaji na krabičce či razítku,“ upozorňuje expertka Hana Chaloupková.

Nemusí to být jen slepičí

Doby, kdy v obchodech byla k dostání pouze klasická slepičí vejce, už jsou dávno pryč. Běžně jsou k dostání i křepelčí vejce, jejichž obliba roste. Ačkoliv jsou 5x menší než slepičí, obsahují více tuků, bílkovin, vitaminu A a B a také fosforu, železa a draslíku. Některé výzkumy jim dokonce přisuzují pozitivní vliv na léčbu alergií.

Tipy na vaření vajec

Když vložíte vejce do studené vody a budete postupně zvyšovat teplotu, skořápka nepopraská.

Čerstvá vejce se loupou hůř než ta starší. Ke snadnějšímu loupání pomůže zchladit vejce studenou vodou.

■ Pokud se chystáte připravovat ďábelská vejce, nechte je nejdřív důkladně vystydnout, aby se nepotrhala.

Nadýchaná míchaná vajíčka nejlépe připravíte v páře.

■ K přípravě sázených vajec se skvěle hodí plech na muffiny.

Zbyly vám bílky? Pokud je hned nevyužijete, jednoduše je zamrazte.

■ Nevyhazujte skořápky do koše. Poslouží jako hnojivo pokojových rostlin a využijete je i na zahradě jako odpuzovač slimáků.

Pokud zjistíte, že je vejce naprasklé, už ho nepoužívejte, i když voní dobře – nikdy nevíte, jak dlouho byla skořápka narušena.

 

Video
Video se připravuje ...

Kynutá bábovka podle Sandtnerové vydrží vláčná až 14 dní 

Fotogalerie
5 fotografií