Dort potřebuje »uzrát«, proto se peče zhruba čtyři dny před servírováním a nechává se uležet v chladu. „To v hektickém shonu, který doprovází přípravu Štědrého dne, považuji za velké plus. Po uležení je dort vláčný a všechny chutě se krásně doplňují, každá má svůj prostor a vrství se jedna na druhou do lahodného aromatického celku,“ vysvětluje autorka receptu Eva Urmaničová z blogu Jen tak si upéct.

Když Eva prostírá slavnostní vánoční tabuli, postaví dort doprostřed stolu mezi svícny. Než skončí večeře a dojde na jeho krájení, moučník se ohřeje na pokojovou teplotu. „Jedině tehdy si vychutnáme jeho chuť i vůni, a dort se stane skvostnou sladkou tečkou štědrovečerní hostiny,“ dodává Eva.

Suroviny: 150 g hladké mouky, 2 vajíčka velikost M (55-60 g i se skořápkou), 120 g másla, 150 g medu, 115 g třtinového cukru, 3 polévkové lžíce 100 % kakaa, 1 čajová lžička mleté skořice, 1 čajová lžička mletého zázvoru, 3 drcené hřebíčky, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 80 g para ořechů, 80 g pekanových ořechů, 100 g sušených švestek, 50 g hrozinek, 200 g kandovaných třešní nebo višní, 200 ml griotky, 80 g mandlí, 100 g meruňkové marmelády.

Dále budeme potřebovat: dortovou formu o průměru 20 cm, výška ráfku 6 cm, máslo a mouku na vymazání a vysypání formy.

Příprava surovin:

Pekanové a para ořechy nakrájíme na třetiny, nasypeme do mísy a zalijeme vodou, necháme nasávat vodu nejméně hodinu. „Tento krok lze vynechat, ale já vždy nejdříve ořechy namáčím, změknou a mají intenzivnější chuť i vůni,“ radí Eva Urmaničová.

Mandle odvážíme do mísy a zalijeme vařící vodou, necháme stát dvacet až třicet minut. Oloupeme slupku a odložíme – mandle budeme používat na zdobení dortu. Nakrájíme sušené švestky. Hrozinky dáme do misky a zalijeme vodou. (Stejný důvod jako u ořechů.) Odvážíme sypké suroviny, med a máslo.

V hmoždíři (nebo misce) rozdrtíme hřebíček, přidáme k němu zázvor se skořicí a promícháme.

Postup výroby:

Scedíme namočené ořechy a hrozinky. Do hrnce dáme máslo, třtinový cukr, med, ořechy, višně, švestky a hrozinky. Přidáme griotku a koření. Na mírném plameni za stálého míchání pomalu zahříváme. Až se máslo, med a cukr rozpustí, vaříme 10 minut na mírném plameni. Občas promícháme. Uvařenou směs necháme 30 – 60 minut chladnout.

Troubu rozehřejeme na 140 °C program horní/dolní rošt. Dortovou formu vymažeme máslem po celém obvodu a vysypeme moukou.

Mouku, kakao a kypřící prášek dobře promícháme. Ve větší míse rozšleháme vajíčka a přidáme prochladlou směs, dobře promícháme. Vejce se musí se směsí úplně spojit. Do takto připravené hmoty přisypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva.

Vařečkou důkladně vymícháme do hladké směsi. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme 80 minut.

Upečený dort bude na povrchu lesklý a pevný, ale uvnitř stále mírně “nedopečený”, když do něj zapíchneme špejli, bude ještě trochu lepit. Dort nesmíme prudce zchladit, proto budeme postupovat takto: Pootevřeme dvířka trouby a dort necháme deset minut srovnat teplotu, až poté vytáhneme, položíme na mřížku nebo jinou odkládací plochu a necháme stále ještě ve formě úplně vychladnout. Po vychladnutí opatrně vyjmeme z formy.

Příprava glazury a dokončení dortu: Do malého hrnce dáme 100 ml meruňkové marmelády a 4 polévkové lžíce vody. Pomalu přivedeme k varu, odstavíme a necháme lehce zchladnout.

Připravíme si dortovou podložku a obalíme ji potravinovou fólií, dort na ni položíme. Můžeme použít i umyté dno formy, ve které jsme pekli.

Mašlovačkou, nebo kuchyňským nožem rozetřeme glazuru na vrch i boky dortu. Dáme na 15 minut zatuhnout do lednice a postup opakujeme. Tak vytvoříme ochrannou vrstvu a dort nebude vysychat.

Po nanesení druhé vrstvy glazury ozdobíme připravenými mandlemi. Mandle můžeme potřít zbytkem glazury.

Dort vložíme do vzduchotěsné nádoby, nebo malé dortové krabice, kterou dobře obalíme potravinovou fólií a uložíme do lednice. Před servírováním dort dozdobíme mašlí a kandovaným ovocem, nebo podle vlastní fantazie.

Vánoční pečení: Popraskané sušenky neboli Crinkles

Video
Video se připravuje ...

Vánoční pečení: Popraskané sušenky neboli Crinkles Videohub

Fotogalerie
10 fotografií