Existuje návod na úspěch?

Markéta: Na VŠ studuji průmyslový design. Moc mne to baví, je to má vysněná škola. Jen mám obavu, jestli v konkurenci ostatních uspěji. Je nějaký návod na to, jak být ve svém oboru úspěšná? 

Odpověď: Úspěch přijde jedině tehdy, když je vám povolání koníčkem a láskou. Věřte si a radujte se z toho, co děláte, a nebojte se zdravě riskovat. Tím nemyslím riskantní fi nanční investice, ale odvahu změnit prostředí nebo zaběhlé postupy. A nezapomínejte, že když chcete něčeho dosáhnout, musíte se v daném oboru neustále rozvíjet, vzdělávat a zdokonalovat. 

Bojím se deprese

Jana: Je mi 53 let a delší dobu mě trápí náhlé změny nálad a návaly úzkosti, které si nijak nedovedu vysvětlit. Přicházejí bez příčiny, a když se objeví, nejsem schopná nic dělat, na nic se soustředit, v podstatě mne téměř paralyzují. Několikrát jsem se musela omluvit z práce. Může se jednat o depresi?

Odpověď: Podle toho, co píšete, se opravdu může jednat o depresivní či úzkostnou poruchu, které bývají velmi často podceňovány. Pokud tyto stavy trvají již nějaký čas, či se pravidelně opakují, doporučuji navštívit psychologa. Stav se může zlepšit i bez odborné pomoci, ale pokud vás to již nějakou dobu trápí, na spontánní zlepšení bych nespoléhala. Navíc čím déle budete otálet, tím déle vám budou kazit život a také tím obtížnější a časově náročnější může být jejich léčba.

Manžel chce syna vyhodit z domu

Simona: Náš třicetiletý syn s námi stále žije v jedné domácnosti. Nemá trvalé zaměstnání, ale v zimní a letní sezoně vyjíždí za prací do Rakouska. Tam si vydělá a zase je několik měsíců bez práce. Přestože na domácnost přispívá třemi tisíci, chce ho manžel z domu vyhodit, jestli si nenajde normální práci. Přitom je Marek hodný, pomáhá mi. Má manžel právo ho vyhodit?

Odpověď: Váš muž je asi znepokojen tím, jaký život, zejména profesní, váš syn vede. Výhrůžka vyhozením z bytu v tomto případě nebude až tak aktem agrese, jako projevem bezmocného zoufalství a poslední výzvy. Možná váš muž považuje synův kočovný život za své rodičovské selhání. Vždyť většina synů v tomto věku buduje kariéru, možná už v zaměstnání povýšili a založili rodinu.

Chápu, že syna ochraňujete, ale i vy sama byste si měla se synem promluvit o jeho představě budoucnosti a upozornit ho, že je čas začít svůj život stavět na pevnějších základech, protože, jak obě víme, ty se nevybudují ze dne na den a bez dřiny.

PhDr. Marta Boučková odpovídá na otázky týkající se vašeho života i života vašich nejbližších. Své dotazy pište na blesk.psycholog@seznam.cz

Video
Video se připravuje ...

„Depresemi trpí nejvíc střední manažeři, mají malý vliv,“ řekla psycholožka Blesk TV

Fotogalerie
3 fotografie