Sváteční pečení s vůní ořechů: Zkuste luxusní dort, banánový chlebíček i loupáčky
-
Doma upečené loupáčky, muffiny či tvarohové taštičky s ořechy provoní byt a potěší všechny strávníky. Zlatou tečkou pak může být delikátní lískooříškový cheesecake, který bez obav servírujte i té nejnáročnější návštěvě. O své recepty se podělila blogerka Marcela Mátlová.
- 1.
Lískooříškový cheesecake
Potřebujete: Na sušenkový korpus: 100 g rozpuštěného másla, 200 g sušenek (BeBe)Na krémový základ: 500 g mascarpone, 200 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, 150 ml smetany ke šlehání (33%), 3 vajíčka, 1 vrchovatou lžičku kakaa, 140 g cukru moučka, 1/2 vanilkového lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu, 200 g lískooříškového krému, špetku soli.
Na čokoládovou polevu ganache: 140 g mléčné čokolády, 100 ml smetany 33%.
Postup: Sušenky nadrtíme a spojíme s rozpuštěným máslem. Natlačíme do dortové formy o velikosti 26 cm (např. pomocí skleničky) a dáme zatuhnout do ledničky.
Mezitím si připravíme krém. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, klidně je vytáhněte i 3 hodiny před plánovaným pečením. Mascarpone, tvaroh, zakysanku a smetanu smícháme dohromady, přidáme cukr, kakao a mícháme do hladkého krému, následně přidáme lískooříškový krém, vanilku, špetku soli a nakonec opatrně vmícháme jedno vajíčko po druhém. Nesmíme šlehat, nechceme do krému zbytečné bublinky, které by zvedaly cheesecake při pečení.
Takto připravený krém nalijeme na ztuhlou sušenkovou vrstvu. Můžeme ještě formou klepnout o kuchyňskou linku, uvolní se tak přebytečné bublinky. Pečeme na 160 stupňů, na dno trouby dáme nádobu s vodou. Cheesecake potřebuje během pečení udržovat páru, aby se nevysušil a byl krémovitý.
Pečeme přibližně padesát či více minut, upečený je dort ve chvíli, kdy se při poklepání na formu uprostřed chvěje jako želé. V této chvíli vypneme troubu, pootevřeme dvířka, aby unikla pára, a necháme dojít. Jakmile má dort pokojovou teplotu, přesuneme ho do ledničky, nejlépe přes noc. Až je dobře vychlazený, přeléváme čokoládovou polevou. Dáme zpět do lednice ztuhnout.
Ganache se připravuje tak, že dáme vařit smetanu těsně pod bod varu a přelijeme jí nalámanou čokoládu, necháme tak chvilku odstát a vymícháme do hladka.
- 2.
Taštičky s meruňkovou marmeládou a ořechy
Potřebujete: 250 g měkkého tvarohu (ne ten ve vaničce), 250 g hladké mouky, 250 g másla, mleté vlašské ořechy, vajíčko na potření, meruňkovou marmeládu.
Postup: Do mísy dáme tvaroh, mouku a máslo (studené nastrouhám nebo nakrájím na malé kousky). Vytvoříme hladké kompaktní těsto. Těsto je připravené ihned k použití, a tak vyválíme tenčí plát, vykrájíme kolečka, na ty dáme lžičku meruňkové marmelády (nebo jakoukoliv podle chuti).
Přeložíme na půlku, pevně spojíme kraje těsta, aby marmeláda během pečení nevytekla. Dáme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme vlašskými ořechy. Pečeme na 190 stupňů 15 až 20 minut do zlatova.
- 3.
Muffinoví šneci s ořechovou náplní
Potřebujete na kynuté těsto: 250 ml teplého mléka, 1/2 kostky droždí, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1 vajíčko plus jeden žloutek navíc (bílek schovat na potření), špetku soli, 90 g rozpuštěného másla, citronovou kůru, vanilkový bio cukr, 65 g cukru.
Na ořechovou náplň: 250 g mletých ořechů, 200 ml mléka, 100g cukru, 10ml rumu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 50 g perníku.
Do horkého mléka přidáme ořechy a všechny ostatní suroviny, necháme vychladnout.
Postup: Z nakynutého těsta rozválíme placku, kterou potřeme ořechovou náplní a zabalíme do rolády. Pomocí nitě nakrájíme kolečka a ty dáváme do připravených formiček na muffiny. Do některých můžete ještě udělat důlek a přidat 2 lžičky meruňkové marmelády. Všechny potřeme bílkem, necháme ještě cca 20 minut odpočívat a dáme do rozpálené trouby na 190 stupňů péct na 20 až 25 minut do zlatova.
- 4.
Banánový chlebíček s čokoládou a lískovými ořechy
Potřebujete: 2 vajíčka, 100 g změklého másla, 120 g cukru, 1vanilkový cukr, 1prášek do pečiva, 4 banány, 5 lžic kakaa, 2 velké hrsti lískových ořechů, 80 g nasekané čokolády, 110 ml mléka, 120 g hladké mouky, špetku perníkového koření, špetku soli.
Postup: Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu jednoho banánu schováme k dozdobení a zbytek vložíme do mísy. Banány rozmixujeme ponorným mixérem. Máslo utřeme s cukrem (i s vanilkovým cukrem) a postupně zapracujeme vejce. Pak tuto směs smícháme s banány a mlékem.
V jiné míse smícháme všechny suché ingredience. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu a lískové ořechy, směsi smícháme dohromady, aby vzniklo hladké těsto. Vlijeme do připravené formy a pečeme přibližně hodinu a více (dle trouby).
- 5.
Sladké loupáčky s mákem
Potřebujete: 1/2 kostky droždí, 100 ml plnotučného mléka, 150 ml smetany 33%, 60 g cukru, bio vanilkový cukr s pravou vanilkou, 200 g polohrubé mouky, 300 g hladké mouky, 100 g rozpuštěného másla, trošku citrónové kůry, špetka soli, 2 vajíčka (1 celé vajíčko + jeden žloutek do těsta, zbylý bílek schovat na potření), mák na posypání.
Postup: Zaděláme klasicky na kynuté těsto - droždí rozdrobíme do teplého mléka se lžící cukru, přisypeme trochu mouky, smícháme, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, ke kterým přidáme kvásek.
"Uhněteme hladké nelepivé těsto a necháme kynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na několik dílků, ze kterých vytvarujeme loupáčky, potřeme je bílkem, posypeme mákem a necháme v teple odpočívat, dokud nezdvojnásobí svůj tvar. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů cca 15-20 minut," radí Marcela Mátlová na svém IG profilu namky_ode_me
Foto Marcela Mátlová, namky_ode_me