Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší podzimní moučníky: Perníkové muffiny, dýňový pudink i šneci s jablky

/
  • Jak vyzrát na podzimní splín? Jděte na to přes moučníky!
    4. října 2021 ● 12:30

    Podzim nepatří mezi oblíbená období, obzvlášť pokud je lezavo a deštivo, což se snadno podepisuje i na naší náladě. Jak vyzrát na podzimní splín? Jděte na to přes moučníky!

  • 1.

    Perníkové muffiny

    Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 vejce, ¾ hrnku krystalového cukru, 1 lžíce medu, 2 lžíce perníkového koření, 2 lžíce hořkého kakaa, ½ hrnku řepkového oleje, 1 balení kypřicího prášku, 1 hrnek plnotučného mléka.

     

    Postup: Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Troubu předehřejte na 180 °C. Sypké ingredience promíchejte ve větší míse. V jiné míse smíchejte vejce s cukrem, mlékem, medem a olejem a vymíchejte dohladka. Postupně vlijte do mísy se sypkou směsí a vypracujte hladké těsto.

     

    Těstem naplňte připravené košíčky zhruba do dvou třetin objemu. Pečte 15 – 20 minut. Vychladlé muffiny můžete podávat např. s povidly.

  • 2.

    Dýňový pudink

    Ingredience: 2 balení směsi na vanilkový pudink, 425 g dýňového pyré, 3 hrnky plnotučného mléka, ¼ hrnku krystalového cukru, 2 lžičky dýňového koření, vyšlehaná smetana na ozdobu.

     

    Postup: Ve větší míse smíchejte směs na pudink s dýňovým pyré, s jedním hrnkem mléka a cukrem. Přisypte dýňové koření, promíchejte a nechte směs 5 minut odstát. Zbylé 2 hrnky mléka přiveďte k varu a následně do něj pomalu vlijte připravenou směs. Povařte asi minutu a nalijte do misek nebo formiček a nechte ztuhnout. Před podáváním ozdobte vyšlehanou smetanou.

  • 3.

    Skořicoví šneci s jablky

    Ingredience na těsto: 250 ml vlažného plnotučného mléka, 4 lžíce krystalového cukru, 2 ¼ lžičky sušeného droždí, 2 vejce, sůl, 3 ¾ hrnku hladké mouky, 100 g změklého másla; na náplň: zhruba 2 oloupaná a na plátky nakrájená jablka, 190 g změklého másla, 1 ¼ hrnku krystalového cukru, 2 lžíce skořice, sůl, 1 lžíce kukuřičného škrobu; na polevu: 115 g změklého másla, 225 g lučiny, ½ hrnku moučkového cukru.

     

    Postup: Do menší skleničky odlijte 100 ml mléka, smíchejte s 2 lžícemi cukru a droždím. Na teplém místě nechte vzejít kvásek (zhruba 10 – 15 minut). V míse smíchejte sypké ingredience na těsto. Zbytek mléka rozmíchejte s vejci a vmíchejte do sypké směsi. Zapracujte vzešlý kvásek a vyhnětejte kompaktní těsto (zhruba 7 – 10 minut). Překryjte mísu s těstem utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

     

    Smíchejte změklé máslo na náplň s cukrem, skořicí a solí. Připravte jablka. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte z těsta obdélník o velikosti 60 x 40 cm. Pomažte máslem s cukrem a skořicí a následně vyskládejte rovnoměrně plátky jablka. Po širší straně plát zarolujte a nákrájejte na stejně velké kousky–šneky. Vyskládejte je na plech (nebo do kulaté formy) vyložený pečicím papírem a zakryjte utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte ještě 45 minut.

     

    Troubu předehřejte na 180 °C a pečte 35 – 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout, smíchejte ingredience na polevu a před servírováním šneky polevou polijte.

Dnešní horoskopy