Kdysi to bývalo sklepení patřící k hradu Harasov. Jeho historie začíná v roce 1356, kdy si rytíř Slavibor z Hrádku vyhlédl za své sídlo strmé skály nad rybníkem a proměnil je v pevnou tvrz. O mnoho století později, kolem roku 1900, v něm byla zřízena vinárna.

Harasov s velkým rybníkem v Kokořínském dole nedaleko hradu Kokořína býval vyhledávaným rekreačním místem. Ve 30. letech minulého století dvoupokoják o rozloze 81 m², vytesaný ve skále, koupil pan Řehák z Prahy, majitel kovářské a zámečnické dílny, a uzpůsobil ho k celoročnímu bydlení pro svoji rodinu, a do hlavního města pouze dojížděl.

„Měl zpracovaný projekt na přístavbu nejen dílen, ale i rodinného domu. Stavební řízení přerušila válka a po ní záměr zmařil únor 1948,“ popisuje současný majitel Petr Herrmann. Podnik pana Řeháka byl znárodněn, zůstal mu jen skalní byt. Po jeho smrti ho získala dcera žijící v zahraničí.

„Plně vybavený skalní byt postupem doby zchátral. Bylo zde dřevěné obložení stropu, dřevěné podlahy, kuchyňka, krb. Byt měl tekoucí vodu, ze studny ve sklípku pod bytem. Toaleta a malá koupelnička byly z boku terasy mimo skalní byt,“ dodal Herrmann.

S číslem popisným

Skalní byt má číslo popisné a je veden v bytovém fondu. Má zavedenou novou elektrickou přípojku a optický kabel kvůli připojení internetu a zabezpečovacího zařízení, v údolí není signál GSM. Má vlastní garáž. „Patří k němu i pozemky o více než pěti hektarech,“ uvedla realitní makléřka Klára Cermanová.

Mlýnské kolo roztočili krví

Na samém počátku hrad Harasov, ke kterému skalní byt patřil, obýval rytíř Slavibor s jedinou dcerou Ladkou, do které se zakoukal Břetislav, syn rytíře Miloty, pána nedalekého hradu Vidim. Láska ale skončila smrtí. Milota mladé lásce nepřál, a když synek Břetislav odmítl ruku bohaté dědičky hradu Houska, rozhodl se ji ukončit násilím.

Ladku, která okouzlila jeho syna, usmrtil střelou ze samostřílu. Její otec slíbil krutou pomstu. Nechal postavit pod hradem lešení s lopatkovým mlýnským kolem a přikázal, že ho musí roztočit krev hrdlořezů, kteří mu zabili dceru. A to se také stalo. Vražedné lešení nejdříve »posvětil« krví Břetislava, kterého neprávem považoval za vraha své dcery.

Poté za noci přepadl se svými poddanými vidimský hrad, rozbořil ho, starého Milotu a ostatní obyvatele Vidima zajal a odvlekl na svůj hrad. Tam nechal všechny popravit. Proud krve byl tak mohutný, že se kolo pod lešením poprvé otočilo. Podle pověsti se proto zdejší lokalitě říká Krvomlejn.

Fotogalerie
18 fotografií

Prohlídka tokijského bytu – 32 metrů čtverečních je luxus! Jaké vychytávky má japonské bydlení?