Které recepty jsou nejlepší?

Češi milují chřest kvůli jeho výborné chuti. Kdo by odolal klasickému receptu s holandskou omáčkou? Stejně tak si určitě pochutnáte na chřestovém rizotu nebo můžete zkusit upéct quiche. Pokud patříte mezi odvážnější jedince, můžete se pustit i do sladké varianty.

Bílý očištěný chřest hoďte na grilovací tácek, zasypte cukrem a nechte na grilu 4 – 5 minut karamelizovat. Podávat tuto sladkou tečku můžete třeba s rozmačkanými jahodami s cukrem a tvarohem.

Víte, jak poznat, že je čerstvý?

Pamatujte, že ten správný, který si chcete odnést z obchodu, je křehký, neohebný, když se ho pokusíte zlomit, praskne. Pokud je gumový a lze ho ohnout, už není čerstvý. Pak si všímejte hlavičky chřestu. Ty u čerstvého jsou sevřené a pevné. V případě, že jsou otevřené, chřest už začíná usychat. Důležitá je i vůně – měl by příjemně vonět.

Jakou barvu zvolit?

Chřest může být bílý, zelený či fialový, ale jde stále o výhonky jedné rostliny, jde jen o to, nakolik byly vystaveny světlu. Chuťově nejjemnější je ten bílý, zelený a fialový mají výraznější kořeněnou chuť díky chlorofylu.

Můžu chřest zamrazit?

Chřest se dá zamrazit dvěma způsoby. První je zamrazení neoloupaných a neuvařených výhonků. Při vyjmutí z mrazničky se pak výhonky opláchnou vodou, slupka povolí a poměrně snadno se dá oloupat.

Častěji se ale zamrazuje chřest oloupaný, spařený horkou vodou a ihned prudce ochlazený. Při dalším zpracování se zmrzlé výhonky vkládají ihned do vařící vody.

Loupat, nebo ne?

Zde záleží, jaký chřest si koupíte. Bílý se musí vždy! Oloupejte ho po celé délce kromě hlaviček a zdřevnatělé konce odřízněte úplně. U zeleného stačí oloupat a odříznout jen tuhé konce – pokud máte úplně čerstvý, není to potřeba.

Jak skladovat chřest?

Po příchodu z obchodu chřest zabalte do vlhké utěrky a takto vám vydrží v ledničce při teplotě 2 až 4° C přibližně 4 dny.

Chřest a zdraví?

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na náš organismus, a to nejen z hlediska energetické hodnoty – má pouze 22 kalorií na 100 gramů. Proto je doporučován při redukční dietě. Má nízký obsah cukrů, vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů.

Co se slupkami?

Po očištění chřestu rozhodně zbytky nevyhazujte. Ze slupek a odřezků uvařte polévku. A pokud se vám zrovna do polévky nechce, slupky klidně zamrazte, počkají tam na tu správnou chvíli.

Jak uchovávat chřest, aby zůstal svěží?