Co patří do sekané?

Mleté maso je základ jakékoliv sekané. Nejlepší je zvolit mix různých druhů mas, např. vepřového, hovězího, králičího atd. K tomu se přidává uzený bůček nebo slanina. Dalšími ingrediencemi bývá cibule, strouhanka, vajíčko, mléko, rohlík, hořčice, pivo, na jaře kopřivy...

Ze šťávy udělejte omáčku

Při pečení sekaná určitě pustí šťávu. Pamatujte, že je škoda ji nevyužít a nepřipravit z ní omáčku! Jakmile maso dopečete, nechte troubu zapnutou jen na udržovacích 60 stupňů. Maso si tam v klidu odpočine, než doděláte šťávu.

Jak tedy na to? Šťávu slijte a proceďte přes cedník. Připravte si jíšku zlaté barvy, postupně ve třech dávkách ji rozřeďte a rozmíchejte se slitou šťávou a nechte provařit aspoň čtvrt hodiny.

Stará dobrá klasika

POTŘEBUJETE: ✔ 400 g mletého vepřového masa ✔ 400 g mletého hovězího masa ✔ 250 g cibule ✔ 300 ml mléka ✔ 6 stroužků česneku ✔ 3 rohlíky ✔ 2 vajíčka ✔ ½ lžičky drceného kmínu ✔ 1 lžíci sušené majoránky ✔ 1 lžičku pepře ✔ 20 g soli

POSTUP: Rozehřejte si troubu na 160 °C. Rohlíky nakrájejte na kostky (velikost tak 1x1 cm), dejte do misky a přidejte mléko. Následně si nakrájejte najemno cibuli, česnek oloupejte a prolisujte. Mleté maso vložte do velké mísy, přidejte namočené pečivo a poté i zbytek surovin. Vše důkladně promíchejte a vytvarujte z masové hmoty šišku.

Do pekáče nalijte vodu do výšky 2 cm a pak tam přemístěte sekanou. Tu pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu. Pochoutku choďte kontrolovat a přelévejte vypečenou šťávou.

Italská sekaná s rajčaty

POTŘEBUJETE: ✔ 400 g mletého vepřového masa ✔ 3 rajčata ✔ 1 chilli papričku ✔ 1 červenou cibuli ✔ 1 pórek ✔ 4 stroužky česneku ✔ 1 uvařené vajíčko ✔ 100 g slaniny (plátky) ✔ 2 lžičky worcesteru ✔ 4 lžíce rajské šťávy ✔ 2 lžíce strouhaného parmazánu ✔ čerstvé oregano ✔ čerstvý tymián ✔ vývar (voda) ✔ trochu strouhanky ✔ olej ✔ sůl ✔ pepř

POSTUP: Nakrájejte pórek, chilli papričku, vejce, spařená oloupaná rajčata. Vše následně smíchejte s mletým masem. Přidejte sůl, pepř, worcester, utřený česnek, parmazán a strouhanku. Pak orestujte nakrájenou červenou cibuli a vmíchejte k masové směsi. Vytvarujte do šišky. Sekanou pak dobře zabalte do pečicího papíru. Propíchejte vidličkou a vložte na plech potřený olejem.

Maso vložte do rozehřáté trouby (pokud to jde, na program gril asi na 8 minut). Pak sekanou dopékejte v rozehřáté troubě v pečicím papíře cca 15 minut. Po této době papír odstraňte. Přidejte na plech rajskou šťávu. Pokračujte v pečení na 160 stupňů, během něj podlévejte vývarem nebo vodou. Sekanou ke konci pečení na povrchu můžete pokrýt plátky slaniny nebo uzené šunky a pečte až dozlatova.

Jak na sekanou, která nepraskne? Podívejte se!

Video
Video se připravuje ...

Jak na sekanou, která nepraskne? Potřete ji vodou! Recepty.cz