Suchý čenich je známkou špatného zdravotního stavu psa

Pokud je čenich vyschlý několik dnů, může to znamenat zdravotní problém. Jestliže je ale suchý jen část dne, nestrachujte se. Naopak, problémem je někdy i vlhký nos. Pes může mít rýmu a být nastydlý. Proto pozorujte spíše chování psa, než abyste stále kontrolovali jeho čumák.

Psi vidí jen černobíle

Opak je pravdou. Vnímají žlutou, modrou, žlutozelenou a šedou barvu. Ostatní barvy, které rozeznávají lidé, jako jsou červená, zelená a oranžová, psi vidět nemohou. My lidé barvy rozlišujeme v důsledku přítomnosti malé prohlubně v sítnici, která nám umožňuje vidět jasné informace. U psů tato prohlubeň není.

Ovšem i psi mají některé vizuální výhody. V sítnici oka mají více tyčinek, které jsou odpovědné za noční vidění a umožňují jim lépe vidět ve špatných světelných podmínkách.

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Pravdou je, že s přibývajícím věkem projevují pejsci menší zájem a motivaci k učení nových povelů. Ale to neznamená, že se nemohou nic naučit! Výcvik by měl zahrnovat chválu a odměny ve formě oblíbené hračky nebo pamlsku a celý proces by měl být pro pejska poutavý. Pak už to chce jen trochu trpělivost a správný návyk je na světě, radí veterinářka Fitmin Kateřina Franková.

Rok psího života = 7 let lidského života

Není to úplně tak. Psi v každém období života stárnou jinak. V prvním roce života je můžete přirovnat k 15letému puberťákovi a ve dvou letech je z něj už dospělý. Svou roli hraje to, jaké je pes rasy a velikosti. Malé plemeno se většinou dožívá déle než velké plemeno, a proto není tento přepočet stoprocentní.

Feny by měly mít před sterilizací alespoň jednou štěňata

To, že by měly mít feny alespoň jeden vrh za život, má kořeny v antropomorfismu (polidšťování zvířat), kde je přenášena lidská morálka na zvířata. Psi na rozdíl od lidí neteskní po nenarozených štěňátkách. Ať už je důvod tohoto mýtu jakýkoliv, není nic pravdivého na tom, že by březost u fen byla prostředkem k prevenci zdravotních problémů. Naopak při nekontrolovaném porodu kříženců neznámé velikosti hrozí feně velké riziko.

Psí senior Bobík přišel kvůli koroně o pána. Najde ještě nový domov?

Video
Video se připravuje ...

Psí senior Bobík přišel kvůli koroně o pána. Najde ještě nový domov? Kateřina Lang