A to byste si na ní přitom rozhodně nepochutnali! Tahle laskomina je už víc než 120 let po datu spotřeby a moc lákavě nevypadá. To ale vědcům nevadí. Zjistili totiž, že ji pro své vojáky nechala vyrobit sama královna Viktorie.

Sladký nový rok

Na přelomu 19. a 20. století bojovala Velká Británie na jihu Afriky v druhé búrské válce. Tato část historie už se v dějepisu příliš nepřipomíná. Vojáci ale tehdy procházeli doslova očistcem.

Na míle vzdáleni od své rodné vlasti, ve vedru, sužovaní nemocemi ze zkažené vody a bez dostatečných zásob jídla se pro královnu Viktorii snažili podrobit oblasti s bohatými nalezišti diamantů a zlata.

Mohlo by se zdát, že Viktorie jen nečinně seděla v Buckinghamském paláci na pohodlném sofa a posouvala špendlíky na mapě. Jenže tomu tak nebylo. Královna s armádou soucítila a jako projev své vděčnosti jim nechala vyrobit na 100 tisíc tabulek čokolády. Každou zabalila do úzké ozdobné plechovky, kterou opatřila nápisem: Přeji vám šťastný nový rok.

A aby bylo každému jasné, od koho sladký dárek vlastně je, vyrazila na obal i svůj vlastní portrét.

Proč ji nesnědl?

Výraz vděku, podpoření morálky. Symbol účasti panovnice i prosté posilnění vyčerpaných těl před další šarvátkou s Afričany. Tím vším tahle dobrota pro vojáky byla. A teď se jedna z nich našla ve východní Anglii při kompletování pozůstalosti po zesnulé dceři sira Henryho Edwarda Paston-Bedingfelda, který v búrské válce bojoval.

„Je to jeden z nejvzácnějších nálezů z posledních let,“ řekla Anna Forrestová z britské památkové správy. „Není neobvyklé, že se sem tam objeví obal od takto starých čokolád, ale aby uvnitř byla neporušená tabulka, to se prostě nestává. Většina obdarovaných totiž pochopitelně svůj příděl okamžitě snědla.“

Možná byl sir Henry diabetik a ani v zákopech si nemohl sladký mls dopřát. Nebo si čokoládu prostě jen ponechal na památku. Ať tak, či onak, postaral se tím o poprask. Britům teď tenhle nález závidí renomovaní archeologové po celém světě.

První světová válka

Před třemi lety se – rovněž v Británii – našla krabička s devíti čokoládovými ruličkami stará víc než 103 let. Patřila vojákovi Richardu Bullimoreovi a i ona byla darem od královské rodiny. Konkrétně od princezny Mary, která spolu s ní do zákopů zaslala i několik krabiček cigaret.

„Soudíme, že Bullimore si čokoládu i cigarety nechal na památku, protože ačkoli šlo v dobách první světové války o nedostatkové zboží, chybí pouze tři cigarety a jedna čokoládová tyčinka,“ řekl tehdy k nálezu archeolog Paul Kousne Cooper.

 Druhá světová válka

Svého času největší americká fabrika na cukrovinky Hershey vyráběla na příkaz vlády během 2. světové války speciální kolekci čokolád pro vojáky s názvem D-ration. Chlapi si na ní ale rozhodně nepochutnali.

Šlo o tyčinku, která pokryla kalorickou potřebu dospělého člověka na celý den, byla velmi hutná, tvrdá, neroztékala se a šla pouze cucat. Vojáci ji nosili všude s sebou a dlužno dodat, že právě díky ní řada z nich při leteckých haváriích nezemřela hlady.

Dobrota od Hitlera

Protože si během prvních čtyř dekád 20. století získala čokoláda mezi spotřebiteli velkou oblibu, vymyslel Adolf Hitler ďábelský plán, jak tuto pochoutku využít k likvidaci svých nepřátel. Chtěl vyrobit bombu, která by byla důmyslně obalena skutečnou čokoládou.

„Když by se na některé straně kousek čokolády odlomil nebo ukousnul, došlo by k narušení pojistky a do sedmi sekund by nastala exploze,“ píše se v dokumentech národního archivu v Londýně. Po celé Británii měli tuto smrtící zbraň distribuovat němečtí tajní agenti. Britská kontrarozvědka ale nápad včas odhalila, a tak k tomu naštěstí nedošlo.

Jak hollywoodská dieta uchvátila socialistické ženy.

Fotogalerie
10 fotografií