Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jako byste byli u moře! Nejlepší recepty na paellu, špagety Carbonara nebo kaki sorbet

/
  • Pojďme se vypravit do Itálie a Španělska s jejich typickými dobrotami. Alespoň na talíři.
    24. dubna 2021 ● 05:00

    Cestovat ještě nemůžeme, ale léto se pomalu blíží. Co se takhle naladit na prázdninovou vlnu už teď? Se všemi chutěmi a dobrotami připomínajícími moře, slunce, pláže... Pojďme se vypravit do Itálie a Španělska s jejich typickými dobrotami. Alespoň na talíři.

  • 1.

    Špenátový krém s ricottou

    Potřebujeme: ◗ 500 g čerstvého špenátu ◗ 1 najemno nakrájenou šalotku ◗ 4 stroužky česneku ◗ čerstvé máslo ◗ 1 1 /2 l zeleninového vývaru ◗ 150 ml smetany ke šlehání ◗ 150 g ricotty ◗ sůl, pepř ◗ nadrobno nasekané oregano ◗ 4 plátky opečené pancetty.

     

    Postup: V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli s česnekem. Přilijte vývar a nechte lehce provařit. Poté vložte špenát. Pár lístků si nechte stranou na ozdobu. Vařte dalších 10 minut. Dochuťte smetanou, solí, pepřem a bylinkami. Polévku rozmixujte na hustý krém.

     

    Ricottu rozšlehejte se dvěma lžícemi smetany. Na talíře tvořte dvěma lžičkami malé nočky. Zalijte špenátovým krémem a ozdobte plátky pancetty a čerstvého špenátu.

  • 2.

    Paella s plody moře

    Potřebujeme: ◗ olivový olej ◗ 2 stroužky česneku ◗ sůl, pepř ◗ 1 sáček koření na paellu ◗ 2 cibule ◗ 1 červenou papriku ◗ 350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry) ◗ 150 g cherry rajčátek ◗ 400 g loupaných rajčat ◗ 300 ml bílého vína ◗ 600 ml drůbežího vývaru ◗ 400 g kulatozrnné rýže◗ čerstvou petrželku ◗ chilli ◗ citron.

     

    Postup: Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořkl, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, krevety, kalamáry a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou mizet.

    Do pánve vsypte rýži. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přidejte půlku vývaru a sáček koření na paellu. Vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru (ve kterém jste povařili předtím slávky) a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká.

     

    Paellu nemíchejte! Do uvařeného pokrmu přidejte uvařené slávky. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním navrch paelly přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.

  • 3.

    Špagety Carbonara

    Potřebujeme: ◗ 400 g špaget ◗ 200 g slaniny nebo uzeného bůčku ◗ 100 g parmazánu ◗ 50 g másla ◗ 2 stroužky česneku ◗ 2 žloutky ◗ 100 ml omáčky Sugo alla Carbonara ◗ himálajskou sůl ◗ čerstvě mletý pepř.

     

    Postup: Nejprve dejte do velkého hrnce vařit vodu a hodně ji osolte. Jakmile se začne voda vařit, vložte do ní špagety a uvařte je na skus. Mezitím si nakrájejte najemno slaninu, nastrouhejte parmazán a rozmáčkněte česnek ve slupce.

    Následně ve velké pánvi rozehřejte máslo a vsypte do něj slaninu a česnek. Slaninu nechte na středním ohni osmažit dozlatova. Česnek nechte provonět a vyndejte jej. Stáhněte plamen na mírný stupeň, těstoviny slijte a přidejte do pánve ke slanině.

     

    V mističce vedle prošlehejte žloutky se sýrem a vlijte do těstovin. Vše důkladně promíchejte spolu s omáčkou carbonara a sundejte z plamene. Na talíři špagety opepřete, osolte a zasypte parmazánem podle chuti.

  • 4.

    Foccacia s rozmarýnem  a kaki

    Potřebujeme: ◗ 1 kaki ◗ 500 g hladké mouky ◗ 300 ml vody ◗ 1 sušené droždí ◗ lžičku soli ◗ olivový olej ◗ několik větviček rozmarýnu.

     

    Postup: Zadělejte si těsto na focacciu. Hladkou mouku smíchejte s droždím a promíchejte. Poté přidejte lžičku soli a nakonec vodu. Takto připravenou směs vložte do robota a nechte uhnětat hladké nelepivé těsto, které po 30 minutách kynutí vyklopte na pečicí papír a natáhněte do stran.

    Vytvořte obdélník, ozdobte rozmarýnem, plátky kaki a polijte olivovým olejem. Takto připravenou focacciu nechte 10 minut odpočinout a poté vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečte zhruba 20 minut, dokud není focaccia na krajích nazlátlá a nerozvoní se.

  • 5.

    Kaki sorbet

    Potřebujeme: ◗ 1 kaki ◗ 1 pomeranč ◗ 5 lžic javorového sirupu ◗ trochu vody ◗ limetku na ozdobení ◗ případně prosecco.

     

    Postup: Kaki a pomeranč vložte do mixéru, přidejte trochu vody, javorový sirup a rozmixujte zcela do hladka. Směs dejte do zmrzlinovače a nechte ji lehce ztuhnout. Pokud nemáte zmrzlinovač, vložte směs v misce do mrazáku a každou hodinu ji promíchejte od stěn, aby zůstala nadýchaná.

     

    Servírujte ozdobené čerstvým kaki a limetkou. Celý sorbet můžete také zalít proseccem a vytvořit tak úžasnou záležitost na párty.

     

Dnešní horoskopy