Nová abeceda 

Dosavadní evropský systém známkování spotřebičů zaspal dobu. Jiné spotřebiče než energetické třídy A jste třeba mezi pračkami či ledničkami hledali těžko, a přesto mezi nimi byly propastné rozdíly. Odhalit ty lepší proto pomáhala znaménka plus přidávaná za písmeno A. Tomu je od pondělí 1. 3. 2021 konec a začíná se odznova. S novým štítkem a novou abecedou.

Mění se piktogramy

Mění se nejen číslování, ale i systém měření spotřeby a také piktogramy. U TV třeba přibude spotřeba v HDR módu, u praček doba praní.

Proč se to dělá?

„S tím, jak se vyvíjí energetická účinnost spotřebičů, se dosavadní systém značení stal méně přehledný. Pouze přibývala znaménka + u třídy A. Nově definované třídy jednoznačně pomohou k větší transparentnosti a orientaci spotřebitelů. Navíc budou dále výrazně motivovat výrobce k dalšímu vylepšování,“ říká Radek Hacaperka ze sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů APPLiA CZ.

I céčko je fajn

Zatímco dnes je písmeno C symbolem téměř předpotopní technologie, na novém štítku může znamenat i stejně úsporný produkt, jako bylo dosavadní A+++. Než si na nové známkování zvykneme, je lepší porovnávat podle údajů o spotřebě.

Ze skladu postaru

Nové spotřebiče přichází již s novými štítky. Prodejci mají 14 dní na výměnu štítků na vystavených starších spotřebičích. U zabalených naskladněných produktů se měnit nemusí.

Tohle se nově dozvíme

• Chladničky – uvádí se i třída hlučnosti.

• Pračky – spotřeba vody na jeden cyklus, hlučnost odstřeďování i doba eco programu.

• Myčky – dozvíte se spotřebu vody na jeden cyklus i délku eco programu.

• TV – úhlopříčka a počet pixelů i spotřeba na 1000 hodin provozu v SDR a HDR módu.

Světla až v září

Od března budou novým štítkem označeny chladničky a mrazničky, pračky a kombinované pračky se sušičkami, myčky nádobí, televizory, monitory a elektronické displeje. Od 1. září 2021 se nové štítky objeví na světelných zdrojích. Trouby, kotle a klimatizace přejdou na nový štítek až v následujících letech.

Centrální databáze

Všechny výrobky budou zapsány do evropské centrální databáze EPREL, kde najdete i údaje, které na štítku nejsou uvedeny. Porovnávat je můžete už v obchodě, když načtete z mobilu QR kód ze štítku.

František Křižík – muž, jehož osudem byl elektrický proud a který pod elektřinu napojil snad doslova všechno, co mu přislo pod ruku.