Pět nejlepších receptů na slané i sladké šneky! Zkuste pizzové nebo s mákem a povidly
-
Je dobré mít v záloze rychlovku, když se blíží návštěva a je třeba nabídnout něco k zakousnutí. To ví každá hospodyňka. Co třeba upéci lahodné šneky s nejrůznějšími náplněmi?
- 1.
Šneci s pestem, čedarem a dýní
Potřebujeme: ◗ 1 listové těsto ◗ 100 g dětské krůtí šunky ◗ 100 g čedaru ◗ 4 lžíce rajčatového pesta ◗ 120 g uvařené dýně hokkaidó ◗ 1 malý pórek ◗ 1 lžíci sušeného tymiánu ◗ hrubou sůl ◗ 1 vejce
Postup: Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme. Šunku a čedar nakrájíme na tenké nudličky, pórek nasekáme na velmi drobné kousky. Plát rovnoměrně potřeme pestem, posypeme šunkou, čedarem a pórkem. Dochutíme tymiánem a solí. Pevně srolujeme, nakrájíme na plátky, rozprostřeme na plech, potřeme vejcem. Osolíme a pečeme dozlatova, asi 30 minut.
- 2.
Skořicoví šneci
Potřebujeme: Na těsto ◗ 150 g másla ◗ 90 g cukru krystal ◗ 1/2 čajové lžičky soli ◗ 2 čajové lžičky mletého kardamomu ◗ 500 ml mléka ◗ 50 g čerstvých kvasnic ◗ 800 – 840 g hladké mouky
Na náplň ◗ 150 g másla ◗ 90 g cukru ◗ 3 lžíce mleté skořice ◗ ½ čajové lžičky mletého kardamomu ◗ 1 čajovou lžičku vanilkového cukru
Na potření a posypání ◗ 1 vejce ◗ třtinový cukr
Postup: V míse smícháme cukr, sůl, kardamom a rozpuštěné máslo a promícháme. V mléce o teplotě 37 °C rozmícháme kvasnice a vlijeme do mísy k již připravené směsi. Po troškách přisypáváme mouku a mícháme, aby bylo těsto pěkně hladké a mírně lepivé. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Zatímco těsto kyne, v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme všechny suroviny a dobře zamícháme, aby se ingredience spojily. Náplň dáme vychladit do lednice, aby trochu ztuhla a nevytékala z těsta.
Vykynuté těsto rozdělíme napůl. První část si vyválíme na placku o velikosti asi 45 x 45 cm a rozetřeme na ni polovinu náplně. Těsto smotáme do rolády a ostrým nožem z ní krájíme šnečky široké asi 1,5 cm. Pohyby nožem musejí být rychlé a lehké, jako pilkou, aby se nám šnečci nerozplácli. Stejně pak zpracujeme i druhou polovinu těsta.
Šneky položíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým cukrem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 – 20 minut a necháme vychladnout na plechu.
- 3.
Tvarůžkoví šneci
Potřebujeme: ◗ 250 g olomouckých tvarůžků (loštických) ◗ 1 balení listového těsta (400 g) ◗ 2 středně velké cibule ◗ 1 vejce ◗ kysané zelí ◗ máslo ◗ kmín
Postup: Cibule nakrájíme na tenká kolečka a dorůžova osmahneme na másle. Z listového těsta vyválíme dva pláty. Na ně poklademe cibulku, na kousky pokrájené tvarůžky a vody zbavené kysané zelí. Vše pevně zarolujeme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Nakrájíme na 3 cm silná kolečka a položíme na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou dolů. Pečeme na 175 °C dozlatova zhruba 30 minut.
- 4.
Pizza šneci
Potřebujeme: ◗ chlazené vyválené listové těsto (1 balení) ◗ 70 g rajčatového protlaku (1 malou plechovku) ◗ 1 lžičku bazalkového pesta ◗ 1 stroužek česneku ◗ sůl ◗ 2 špetky sušeného oregana ◗ 100 g anglické slaniny nebo šunky ◗ 100 g tučného plátkového sýra (např. gouda) ◗ 1 hrst baby špenátu nebo rukoly ◗ 1 vejce ◗ drcené chilli vločky
Postup: V misce smícháme rajčatový protlak, bazalkové pesto, najemno nasekaný česnek, špetku soli a oregano. Na rozválené listové těsto rozetřeme ochucený rajčatový protlak tak, aby horní okraj cca 5 cm zůstal prázdný. Na těsto rozložíme plátky anglické slaniny nebo šunky, na to položíme plátky sýra a navrch dáme lístky baby špenátu nebo rukoly. Těsto odspodu pevně zarolujeme, volný okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem a dorolujeme.
Roládu nakrájíme cca na 18 – 21 ks, rozložíme v mírných rozestupech na plech s pečicím papírem. Každou roládku ještě svrchu potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem. Navrch můžeme posypat drcenými chilli vločkami nebo trochou vločkové soli.
Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Poté necháme na plechu mírně vychladnout, aby se šneci zpevnili.
- 5.
Makovo-povidloví šneci
Potřebujeme: Na těsto ◗ 1/2 kostky droždí ◗ 2 vrchovaté lžíce cukru ◗ 50 g másla ◗ 150 ml vlažného mléka ◗ 1 vanilinový cukr ◗ asi 500 g polohrubé mouky ◗ špetku soli ◗ 1 vejce
Na náplň ◗ 200-250 g mletého máku ◗ 350 ml mléka ◗ 200 g povidel (podle vlastní chuti) ◗ hrst rozinek (klidně i dvě) ◗ 1 vejce na potření
Postup: Začneme kynutým těstem. Uděláme si kvásek z kvasnic a vanilinového cukru v hrníčku. V misce smícháme cukr s 300 g mouky a špetkou soli. Přidáme kvásek a vejce, zalijeme mlékem a rozpuštěným máslem. Postupně přisypáváme mouku, až se těsto přestane lepit. Necháme kynout minimálně 30 minut na teplém místě. Na mírném ohni smícháme mléko s cukrem a mákem. Měla by vzniknout hustší maková kaše, kterou posypeme rozinkami a vše dobře promícháme. Necháme vychladnout. Poté přidáme povidla a náplň je hotová.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. První rozválíme do placky a potřeme makovo-povidlovou náplní. Okraje potřeme vajíčkem a srolujeme. Nožem opatrně krájíme tenká kolečka. Po každém ukrojení nůž očistíme.
Jednotlivá kolečka pokládáme na plech předem vymaštěný slunečnicovým olejem. Potřeme je vajíčkem. Plech se šnečky vložíme do trouby předehřáté na 180 – 200 °C a pečeme 27 minut. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta.